Полька з українським серцем: шлях Іги Свьонтек до першої ракетки світу, яскраві злети, боротьба проти окупантів

Попри свій юний вік, Іга Свьонтек завойовує грандіозні титули і демонструє активну громадянську позицію. Спорт 24 розповідає детальніше про 21-річну польську тенісистку.

Іга народилась 31 травня 2001 року у Варшаві. Її рідні теж були спортсменами, окрім мами Дороти – вона ортодонт, а ось батько Томаш – олімпієць. У 1988-му він брав участь у змаганні з академічного веслування, де Польща виграла фінал “B” і посіла сьоме місце у загальному заліку. Старша сестра Агата – також колишня тенісистка, проте покинула спорт через травми.

Познайомив дівчат із тенісом їхній батько. Коли на тренування ходила старша донька, молодша через бажання робити те саме вирішила й себе спробувати у цьому виді спорту. Спершу відбивала м’яч від стіни, а вже через два роки тренери погодилися взяти майбутню чемпіонку під свою опіку.

свьонтек

Іга насолоджувалась тренуваннями і, навіть коли не могла грати у футбол з друзями, розуміла: “Я роблю щось унікальне і дуже веселе. Живу від турніру до турніру, і це приносить мені величезне задоволення”.

Чималий вплив на доньку мав батько. Тенісистка зізнається: “Саме батько навчив мене бути професіоналом у спорті та впевнено почуватись на корті”. Томаш відвідує багато турнірів донечки, підтримує її морально, мама ж дивиться трансляції більшості ігор та стверджує: “Іга вже доросла, незалежна і їй не обов’язково відвідувати змагання з мамою”. Жінка наголошує, що багато працювала, адже прагнула, щоб її діти мали всебічний розвиток, не відмовляли собі ні в чому та щороку подорожували Польщею і Європою.

Свою професіональну кар’єру Свьонтек розпочала із юніорів. Вже тоді дівчина часто відчувала смак перемоги. Влітку 2016-го, у фіналі Відкритого чемпіонату Канади серед молоді, Іга перемогла Ольгу Данилович, а пізніше 15-річна тенісистка виборола свою першу звитягу вже на дорослому турнірі ITF. У січні 2017 року вона здолала українку Марту Костюк у фінальному матчі AGL Loy Yang Traralgon Junior International. А, обігравши Мартіну Ді Джузеппе, здобула дебютний титул в одиночному розряді на ITF pro circuit.

Рік 2018-й видався успішним для Іги. 14 липня вона вийшла у свій перший фінал юніорського турніру Великого шлему, після чого стала четвертою чемпіонкою з Польщі серед молоді на Вімблдонському турнірі.

Початок 2019-го ознаменувався фіаско. Свьонтек програла у фінальному раунді кваліфікації на першому для неї турнірі WTA в Окленді. Але на Ladies Open Lugano реабілітувалася. Згодом перемоги над Вірою Лапко та Крістіною Плішковою дозволили пробитись у фінал турніру WTA. Хоч там Іга програла, втім потрапила до першої сотні рейтингу.

Ще одним досягненням був вихід у четвертий раунд Відкритого чемпіонату Франції. Тоді полячка стала лише другим гравцем, хто народився у 2000-х і зміг дійти до другого тижня турніру Великого шлему. Востаннє у 2019-му Іга вийшла на корт у США, де програла, після чого не виступала до кінця сезону.

Дивовижною та незабутньою подією-2020 у кар’єрі спортсменки був Відкритий чемпіонат Франції. Тоді тенісистка, окрім того, що виявилась головним відкриттям року, стала першою представницею Польщі, хто переміг на турнірі Великого шлему в одиночному розряді. Це дозволило їй піднятися на 17 місце світового рейтингу.

У 2021-му гравчиня продовжила переможну серію матчів на турнірах Великого шлему, осилила WTA-500 та WTA-1000, у чвертьфіналі Ролан Гаррос кількість виграшів сягала 22 сети, проте далі Іга поступилась Марії Саккарі.

2022 рік – нові тріумфи. Спершу перемоги на WTA-1000, згодом WTA-500, а у червні Свьонтек вдруге стала переможницею Відкритого чемпіонату Франції. Станом на зараз Іга – перша ракетка світу.

свьонтек

У цей складний для України час вона не залишається осторонь та підтримує нас у війні з російськими окупантами. На турнірі WTA-1000 тенісистка виступила з прикріпленою до кепки синьо-жовтою стрічкою. А у післяматчевому інтерв’ю Свьонтек сказала: “Я знаю, що на початку війни, коли, скажімо так, весь ажіотаж був трохи гучнішим, багато гравців виступали зі стрічками. Потім я зрозуміла, що дехто зняв їх, що досить дивно для мене, адже війна все ще триває, люди все ще страждають. Я її носитиму, поки ситуація не стане кращою. Щоразу сподіваюся, що гравці будуть демонструвати більше підтримки”.

Після перемоги на Ролан Гаррос вона теж не забула згадати Україну: “Наприкінці своєї промови я хочу дещо сказати Україні: залишайтеся сильними, світ все ще з вами. Після моєї першої промови в Досі я сподівалася, що ситуація покращиться. Я не втрачатиму надію і надалі вас підтримуватиму”.

23 липня у Кракові Іга разом зі своїми друзями зіграла у теніс. Зробила це, звісно ж, для України. Подію відвідали Еліна Світоліна, яка була суддею, та Андрій Шевченко. Усі кошти спрямують фонду United 24.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *