Мінмолодьспорту: першою в пілотному проекті залучення ветеранів війни координаторами «Активних парків» стала Київщина – а серед них Бровари та Броварщина

Цикл розповідей про ветеранів війни, які долучились до соціального проекту «Активні парки – локації здорової України» в статусі координаторів на локаціях розпочало Міністерство молоді та спорту України. В свою чергу Управління молоді та спорту Київської обласної військової адміністрації представляє вашій увазі історії шести учасників бойових дій, які стали координаторами “Активних парків” в громадах Київщини.

«У межах роботи по інтеграції ветеранів війни до соціального проекту «Активні парки» пілотним проектом залучення ветеранів війни в якості координаторів стала Київська область», – відзначають наш новий проект з працевлаштування учасників бойових дій в Міністерстві.

Отже, на Київщині координаторами активних парків працюють вже шестеро ветеранів, учасників бойових дій – у Боярській, Баришевській, Білоцерківській, Броварській, Макарівській та Бишевській громадах.

Координатори на гостині у заступникаголови Київської обласної військової адміністрації Михайла Ємця

ВОЛОДИМИР ТОВКИС (Боярка)

Так, серед координаторів пропагуватиме активний та здоровий спосіб життя в рідній Боярці переможець на «Іграх нескорених» Володимир Товкис.  На мультиспортивному турнірі серед ветеранів і військовослужбовців, які зазнали поранень або травм (9-16 вересня, Дюсельдорф) Володимир виборов три золоті медалі (в командному заліку у стрільбі з лука для новачків та у веслуванні на тренажерах на 1 та 4 хвилини) і посів третє місце з метання диска.

“Ігри нескорених” – 2023

У нацгвардійця, ветерана війни Володимира Товкиса зі службою пов’язане майже все доросле життя. Чотири роки тому він приєднався до лав Національної гвардії, переважно воював на Донеччині. У вересні 2019 року отримав надважке поранення після пострілу голову на Світлодарській дузі, що дивом не забрало в нього життя. Провівши 11 днів у комі, після низки тяжких операцій наш герой зміг повернутися до активного життя, знайшовши надію у спорті, і тепер сам дає надію іншим пораненим бійцям.

Голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко вітає з виступом на “Іграх нескорених”

МИКОЛА КОВТУН (Баришівка)

У Баришівці мешкає ветеран війни, учасник бойових дій Микола Ковтун. З перших годин повномасштабного вторгнення росії в Україну Микола став на захист Батьківщини у складі територіальної оборони, пізніше брав безпосередню участь у зоні бойових дій. За станом здоров’я у 2023 році повернувся у рідне місто, проте сила гарту не дала морально зламатися герою та замкнутися в собі.

Подолати травматичний досвід війни допомогли його сильний дух та активний спосіб життя, що служить відмінним прикладом для інших. Сьогодні Микола Ковтун тренує дітей та інші групи населення, проводить фізкультурно-оздоровчі заходи в рідній йому територіальній громаді та своїм прикладом формує образ стійкості та незламності ветерана війни. Цей приклад показує, що навіть після серйозних травм ветерани війни можуть знайти силу духу та волю до відновлення за допомогою фізичної культури та підтримки спільноти.

ОЛЕГ АНДРІЄНКО (Великий Карашин, Макарівська селищна громада)

У Великому Карашині, що в Макарівській громаді, спортивну службу нестиме ветеран війни, учасник бойових дій Олег Андрієнко.

Військову службу не проходив, але з початку повномасташного вторгнення російських окупаційних військ пішов у територіальну оборону Великого Карашина, ставши на його захист. В складі ТРО брав участь у бойових діях, в наслідок чого втратив ногу та був демобілізований.

Свого часу Олег брав участь у змаганнях з тенісу, футболу, баскетболу та бігу, тобто вів доволі активний спосіб життя. Але й після втрати кінцівки духом мужній воїн не пав, а отримавши якісний протез, продовжує вести повноцінне життя. Відтак, проводить тренування, заохочуючи до активного й здорового способу життя мешканців Макарівської громади, зокрема своїх побратимів на локації “Активні парки”.

ОЛЕКСАНДР ПРОКОПЕНКО (Біла Церква)

Уродженець Фастівки Білоцеківського району, ветеран війни, учасник бойових дій Олександр Прокопенко став координатором “Активних парків” на локації і Білій Церкві з метою налагодження ефективної взаємодії з ветеранами війни, створення безбар’єрного доступу до фізкультурно-оздоровчої послуги.

Щодо бойового досвіду, то в березні 2014-го  був призваний на збори, після яких добровільно лишився боронити територіальну цілісність України на Донеччині та Луганщині. У серпні того ж року під час виходу з оточення отримав важке поранення.  По 2019 проходив лікування у шпиталях України та Німеччини.

Демонструючи волю до життя, у 2018 році пройшов навчання у «Школі лідерства учасників бойових дій». У тому ж році став лауреатом премії «Молода людина року» у номінації «Гордість Білоцерківщини». Нагороджений відзнакою президента України «За участь в антитерористичній операції», відзнакою Православної Церкви України «За жертовність і любов до України», відзнакою МО України «За поранення (важке)», відзнакою районної військової адміністрації «За відданість та патріотизм».

Відзначимо і спортивний досвід нашого координатора. Прокопенко – активний учасник аматорських велозмагань в Україні та поза її межами. А також брав участь у чотирьох відбіркових змагань до збірної України для участі в “Іграх Нескорених”.

Начальник Управління молоді та спорту КОВА Сергій Тимофєєв вручає сумку зі спортивним інвентарем координатору

СТАНІСЛАВ ГЛАДЧЕНКО (Бровари)

В Броварах в амплуа координатора “Активних парків” ще з літа залучає мешканців Броварської громади до систематичних тренувальних сесій Станіслав Гладченко, ветеран війни, учасник бойових дій, особа з інвалідністю 2 групи внаслідок другої війни.

Військовий досвід Станіслава розпочався ще у 1999 році, де він проходив військову службу на офіцерських посадах у лавах Збройних сил України до 2022-го.

У 2014-2015 роках захищав цілісність та суверенітет України у складі Об’єднаних сил в зоні проведення антитерористичній операції на території Донецької і Луганської областей. У січня 2022 року буз звільнений на пенсію з лав Збройних сил України за станом здоров’я.

ІГОР ПОЖИДАЄВ (Осикове, Бишівська сільська громада)

Ветеран війни, учасник бойових дій Ігор Пожидаєв родом  з Бишівської громади, тому й координатором “Активних парків” став саме в селі Осикове. І вже з липня місяця пропагує здоровий та активний спосіб життя серед населення Бишівської громади та залучає побратимів до спорту, демонструючи власним прикладом як долати власні травми та допомагати іншим.

Ігор проходив службу в органах внутрішніх справ України в Запорізькій області з 1988 року по 2015 рік, де дослужився до звання полковника поліції.

З січня 2015 року по лютий 2016-го брав участь у антитерористичній операції на Сході України.

“«Активні парки»  це не лише місце фізичного відновлення, але й платформа для психологічної підтримки та соціальної реінтеграції ветеранів та осіб з інвалідністю у суспільство, а координатори соціального проекту – яскравий приклад відважних ветеранів, які подолали власні травми та активно допомагають іншим. Їхня рішучість і приклад надихають інших ветеранів, зокрема своїх побратимів, до активного та здорового способу життя, незважаючи на виклики, які стоять перед ними”, – коментують в Мінмолодьспорту.

КООРДИНАТОРИ

Відзначимо, що з метою відзначення новопризначених координаторів, які цьогоріч розпочали працювати в рамках програми «Активні парки – локації здорової України», на честь початку нової співпраці очільник Управління молоді та спорту Київської обласної військової адміністрації Сергій Тимофєєв особисто з візитом відвідує локації в громадах Київщини. Зокрема вручає координаторам традиційні брендовані сумки з логотипом програми “Здорова Україна” з різноманітним спортивним інвентарем та екіпіровкою для роботи на ввірених їм спортивних майданчиках.

«Станом на сьогодні в усіх 7 районах Київської області функціонують локації активних парків, розташовані у скверах та парках. На локаціях працює 71 координатор, шестеро з них – учасники бойових дій. Оскільки спорт допомагає покращувати ментальне здоров’я та психоемоційний стан людини, то вони залучають до активностей своїх побратимів, ветеранів війни», – зауважив Сергій Тимофєєв. – З 1 жовтня в області погоджено роботу ще 29 координаторів, серед яких також залучатимуться ветерани війни».

Сергій Тимофєєв

ПРО ПРОЕКТ

В рамках всеукраїнської програми «ТИ ЯК?» Першої Леді країни Олени Зеленської ми дбаємо про ментальне здоров’я, мета якого – зробити піклування про своє ментальне здоровʼя звичним для українців. Дбаючи про психосоціальну підтримку ветеранів російсько-української війни, Управління молоді та спорту КОВА запустило пілотний проект з працевлаштування учасників бойових дій.

Основною метою програми «Активні парки – локації здорової України» є залучення людей усіх соціальних груп до систематичних тренувальних сесій, спрямованих на пропагування здорового та активного способу життя серед населення.

Щоб залучити якомога більше мешканців громад до систематичних рекреаційних тренувань, на локації призначаються координатори, які проводять різноманітні рухові активності та спортивні заходи, активні вихідні й сімейні старти. Йдеться про ігрові види спорту та марафони, зокрема скандинавська ходьба, легкоатлетичні пробіги, велоперегони тощо. Також вони консультують людей у питаннях фізичного виховання. Крім того, на постійній основі координатори проводять тренування на локаціях.

Сам проект щодо парків було реалізовано в рамках програми президента України Володимира Зеленського “Активні парки – локації здорової України» – 69 локацій Активних парків виступають компонентами екосистеми ментального здоров’я населення на теренах Київщини.

Дякуємо Збройним силам України за можливість для наших спортсменів тренуватися та виступати на обласних і всеукраїнських змаганнях, прославляти Україну на спортивному фронті міжнародних арен.

Віримо в Перемогу над московитською ордою!

Слава ЗСУ!

Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *