Збірна України: новачки у складі та зміни у грі. Інтерв’ю головного тренера Вадима Бражника перед матчем проти чемпіонів Європи збірної Швеції

Наступного тижня чоловіча збірна України з гандболу в оновленому складі та з новим  головним тренером на чолі зіграє три контрольні матчі в рамках міжнародного турніру в шведському місті Ескільстуна. Ігри пройдуть 2-го, 3-го та 4-го листопада.

Першим суперником нашої команди стане чинний чемпіон Європи та півфіналіст цьогорічного чемпіонату світу збірна Швеції. Далі українці зіграють проти других складів збірних Норвегії та Швеції.

 

Для синьо-жовтих ці матчі стануть першим етапом підготовки до відбірних ігор на чемпіонат світу-2025. 

 

Головний тренер збірної України Вадим Бражник, для якого ігри турніру у Швеції стануть першими після призначення керманичом національної команди, у коментарі для сайту ФГУ розповів про формування складу збірної та зміни в її грі.

Відзначимо, що вже після запису інтерв’ю у складі збірної України сталась зміна: замість В’ячеслава Садового, який зазнав травми, до команди був викликаний Данило Осадчий.      

Про логістику переїздів збірної України

«Питання по логістиці вирішені за допомогою Федерації гандболу України, генерального секретаря ФГУ Олександра Гладуна. Летимо до Стокгольма двома групами. Одна група летить з Франкфурта, інша – в ній гравці та тренери, які прибудуть з України, – вилетить з Варшави. 1-го листопада прибуваємо до Стокгольма, і ввечері того ж дня у нас заплановане перше тренування. А вже 2-го листопада на нас чекають чемпіони Європи – Швеція. Після цього ми зіграємо матчі проти другого складу збірної Норвегії та проти другого складу збірної Швеції, які також є дуже сильними суперниками».

Про матч Швеція – Україна

«По-перше, кожен матч треба вигравати, прагнути до цього. Тому ми будемо робити все можливе. Я розумію, що це збірна Швеції, але у нас теж є гравці, які грають у сильних клубах і показують дуже гарний результат.

У нас є зміни у складі. Є молоді гравці, які ще жодного разу не були в національній збірній.  Часу небагато, але ми вже готуємось: завдяки програмі XPS гравці отримують відео-нарізки, комбінації і, всі все бачать. Тож я сподіваюсь, що всі будуть готові».

Про зміни в стилі гри збірної

«Частково ми залишаємо те, у що ми грали раніше – є награні схеми, багато гравців разом грали у «Моторі» та інших клубах. Але у нас буде новий розігруючий, нові крайні, нові лінійні. Тому буде трошки інший підхід – дещо будемо грати по-іншому. Воротарі у нас залишаються ті ж самі, але будуть зміни по грі в захисті Будемо приділяти велику увагу обороні та переходу».

Про нового розігруючого

«Першим номером залишається на цій позиції залишається Олександр Тільте, але хочемо також спробувати Микиту Литвиненка. Він був у Німеччині, зараз грає в Литві. Я добре його знаю по молодіжній збірній, де він добре себе проявив»

Про очікування від молоді – новачків збірної

«Про Литвиненка ми вже скаазали. Він може стати непоганим другим, а можливо і першим номером на позиції розігруючого. Йому 20 років, тому потрібно більше досвіду, але він має гарний потенціал. І важливо, що в молодіжці він грав у захисті. Це має велике значення в сучасному гандболі.

Лінійний Олексій Томашевский – також з молодіжної збірної, і він також гарно проявив себе. Хлопець має чудові дані, зараз він грає за «Лемго» у Німеччині, був заявлений на гру проти «Кіля». Навіть потрапити у заявку і бути в запасі на такий матч  – це також досвід.

Також викликаємо правого крайнього Дмитра Редькіна. Перший номер збірної на цій позиції Андрій Акіменко, який грає в потужному клубі («Динамо Бухарест») і показує хороші  результати. Редькіна ж я вирішив взяти другим номером. Йому 18-років, він гравець молодіжки,дуже талановитий хлопець. Це наше майбутнє.

Викликаємо Ярослава Котюка з «Мотору». Я думаю, всі глядачі його добре знають – він найкращий снайпер Суперліги. Дмитро Артеменко, який грає в Польщі, наразі наш основний лівий крайній. Але молодий Котюк показує непоганий результат вже упродовж кількох років і він матиме шанс. І я впевнений, що він хоче грати за збірну, і це дуже важливо. Він буде грати і віддавати всі свої сили.

Також потрібно сказати про Дениса Саварина. У збірній вже давно є питання по правим півсереднім. Зараз Саварін показує непоганий гандбол. Зокрема проявив себе у в єврокубках румунського «Мінаур Бая-Маре». Є голи, є динаміка, гра. Побачимо, як він буде почуватись в збірній. Тому що одна справа – грати за клуб, а зовсім інша справа – грати в збірній.

Це все – молоді гравці, але, я сподіваюсь, що старші хлопці, які вже багато років грають в збірній, їх підтримують, і у нас буде гарний колектив».

Про виклик до збірної Богдана Черкащенка

«Черкащенко – це надія України. Високий, шульга, доволі габаритний, з гарним кидком. Він все вміє, все знає. Але були причини, були інші гравці – він не грав у збірній. Зараз він виступає у чемпіонаті Польщі, я бачив його ігри, він показує дуже гарний результат – йде серед найкращих бомбардирів в польській Суперлізі. Багато грає, багато забиває, кидає, грає в захисті. Я з ним особисто спілкувався, він має велике бажання грати за збірну. Тому він буде в збірній, чому ні».

Про виклик В’ячеслава Садового

«У нас, я вважаю, були великі проблеми в захисті. Тож Садового ми викликаємо в основу, в захист. Я хочу, аби він був основним захисником, який буде за собою тягнути всю молодь. Він вже має великий досвід. І ще один гарний плюс – вони зараз з Геннадієм Комком грають в одному клубі («Бузеу», Румунія). Це теж дуже важливо. Я розмовляв з Комком, він казав, що вони гарно взаємодіють у команді.  Ми розцінюємо Садового як основного захисника».

Збірна України після матчу проти збірної Румунії у відборі на Євро-2024

Про нинішнє покоління український гандболістів

«Я вважаю, ми маємо дуже гарну молодь. Турченко, Котюк, Томашевський – це хлопці, яким 20-22 роки. І плюс до цього ми маємо дуже досвідчених гравців – Денисов, Комок, Садовий. Цей мікс має спрацювати. Головне, аби вони зігрались. І тому  цей турнір зараз є дуже доречним. Добре, що нам не потрібно відразу грати офіційні ігри, натомість ми маємо час зігратись через контрольні поєдинки».

Про тих, хто зараз не потрапили до складу

«Для усіх двері до збірної відчинені, я за всіма стежу. І все буде залежати тільки від них самих. Я дивлюсь всі матчі чемпіонату України, всі єврокубкові ігри, також намагаюсь дивитись майже всі ігри тих, хто грає в Європі. Ми спілкуємось з другим тренером Сергієм Миколайовичем (Процюком). І вважаю, що в усіх є шанс. На турнір зараз їдуть два воротарі. Але Назар Чудінов – перший у резервному списку. Віталій ГоровийІлля Близнюк інші гравці – також на олівці. Більше того: якби ми вже зараз грали офіційні матчі, то, думаю, склад був би іншим». 

 Ігор Турченко – гравець збірної України

Про гру Ігоря Турченка та Дмитра Горіги, які перейшли до французького чемпіонату 

«Я розмовляв з ними. У Турченка спочатку були деякі проблеми з адаптацією. До того ж в його клубі висока конкуренція, поруч дуже сильні гравці. Але він впорався, зараз все добре, він показує дуже непогані результати. Так само – Горіга. Він дуже добре себе показує, грає і в захисті, і в нападі. У них все добре. Вони – основні гравці збірної».

Про важливість матчу з чемпіонами Європи збірної Швеції

«Гандбол зараз такий: якщо все складеться добре, то команда може виграти в будь-якого суперника. Ми вже показували гарний гандбол. Помилки, звісно, є, але ми можемо грати. Ми мали дуже гарну гру з Румунією, грали добре проти Австрії, хоча і програли. Ми маємо виконавців, які можуть грати на високому рівні. Все залежить від нас самих.

Дуже важливо, що така топ-збірна у гандболі як Швеція, запрошує нас на такий турнір. Вони готуються до чемпіонату Європи, а ми  готуємось до кваліфікації на чемпіонат світу. І зіграти з такими командами це дуже гарний бонус. Я знаю, що на матчі буде присутня посол України. Буде підтримка на вищому рівні. Підготуємось – пограємо».

Турнір у місті Ескільстуна (Швеція). Stiga Sports Arena

Розклад матчів збірної України:

2 листопада

Швеція – Україна

3 листопада

Норвегія (Б) – Україна

4 листопада

Україна – Швеція (Б)

Склад збірної України на турнір у Швеції

 

Воротарі:

1. Антон Терехов (28.07.1992, Румунія)

55. Геннадій Комок (05.07.1987, «Бузеу», Румунія)

Ліві крайні:  
4. Ярослав Котюк (25.06.2000, «Мотор»)

11. Захар Денисов (01.03.1990, «Мотор»)
13. Дмитро Артеменко (18.01.1996, «Гурнік Забже», Польща)

Ліві півсередні: 
17. Ігор Турченко (04.12.2000, «Лімож», Франція)
24. Дмитро Горіга (08.10.1997, «Екс», Франція)

Центральні: 
15. Олександр Тільте (10.04.1995, «Хробри Глогув», Польща)
25. Микита Литвиненко (04.02.2003, «Амбер», Литва)

35. Тарас Міноцький (15.01.2000, «Гурнік Забже», Польща)

Праві півсередні:

7. Денис Саварин (05.10.2002, «Одеса»)

53. Богдан  Черкащенко (10.09.1996 «Квідзин», Польща

Праві крайні: 
5. Андрій Акіменко (12.06.1994, «Динамо Бухарест», Румунія)

19. Дмитро Редькин (07.03.2004 «Гросвальштадт», Німеччина)

Лінійні: 
10. Олексій Томашевський (10.10.2002, «Лемго» Німеччина)

71. Дмитро Тютюнник (07.03.1993, «Мотор»)

89. Данило Осадчий (10.04.2000, «Уеска», Іспанія)

Головний тренер – Вадим Бражник

Тренерський штаб: Сергій Процюк, Іван Шурша, Олександр Дудко.                                

Федерація гандболу України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *