“Найкраща легкоатлетка ХХ століття”. В Іспанії померла легендарна бігунка Кармен Валеро

Наприкінці 2023 року Валеро перенесла інсульт. Після кількох днів у комі її відключили від апарату життєзабезпечення з дозволу рідних.

Валеро, що спеціалізувалась у бігу на середні дистанції, вважається піонеркою легкої атлетики в Іспанії. Вона стала першою іспанською легкоатлеткою, що виступила на Олімпіаді. У 1976 році Валеро взяла участь в Іграх в Монреалі, де змагалась на дистанціях 800 та 1500 метрів (не подолала кваліфікацію).

У 1976 році Валеро першою з іспанських бігунок виграла чемпіонат світу з кросу, а у 1977-му повторила це досягнення. Окрім того, вона здобула вісім золотих медалей чемпіонату Іспанії з легкої атлетики та встановлювала національні рекорди на дистанціях 800, 1500 і 3000 метрів.

Зображення

За свої здобутки Валеро була визнана Королівською федерацією легкої атлетики Іспанії найкращою спортсменкою XX століття. Після завершення кар’єри вона працювала директором RFEA.

“Без сумніву, найкраща легкоатлетка XX століття. Багато її здобутків супроводжуються фразою “вона була першою іспанською спортсменкою, яка…”, що дає уявлення про її величезне значення”, — йдеться у некролозі RFEA.

“Сьогодні дуже сумний день, важко прощатися з жінкою, яка змінила нашу історію. Кармен проявила свій вроджений талант за дуже важких для жінок обставин. Сьогодні ми такі, які є, завдяки їй. Ми тебе ніколи не забудемо. Спочивай з миром”, — написав президент RFEA Рауль Чападо у соцмережі X.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *