“Звитяга Нескорених”: у Тернополі змагалися поранені військові та ветерани російсько-української війни

У Тернополі вперше відбулися всеукраїнські змагання для поранених військових і ветеранів російсько-української війни “Звитяга Нескорених”. У них взяли участь більше сотні чоловіків і жінок з 10 областей України. Вони змагалися в адаптивних видах спорту.

Ілля Гайдук — військовослужбовець 128-ї бригади родом з Хмельницького. В листопаді 2023 року боєць отримав поранення на Запорізькому напрямку, внаслідок якого втратив ногу. Зараз проходить реабілітацію в Києві.

“Поранення отримав на нагородженні поблизу міста Оріхів. Був День артилерії, нас вишикували і одразу прилетіла російська ракета”.

Змагання Звитяга Нескорених
Ілля Гайдук, учасник змагань “Звитяга Нескорених”. Суспільне Тернопіль

Участь у змаганнях “Звитяга Нескорених”, каже Ілля, один із методів реабілітації.

“Спершу лежав, була депресія, апатія, зі мною працювали психологи. І ось, коли почав займатися спортом, тренуватися, випадково до рук потрапила брошурка від “Invictus”, взяв там участь і якось воно мене дуже мотивувало. І зараз я вже в Тернополі і далі буду займатися. Тут не просто змагання, сюди приходиш за підтримкою, за мотивацією”.

Федерація стронгмену України
Сергій Конюшок, президент “Федерації стронгмену України”. Суспільне Тернопіль

Учасники змагалися в 11-ти категоріях чотирьох видів спорту, розповів почесний президент “Федерації стронгмену України” Василь Вірастюк. “Це жим лежачи, веслування на концепті. Також аеробайк, де перемагає той, хто за найменший проміжок часу спалить 30 калорій. І четвертий вид спорту, в залежності від нозології, бо не всі ветерани на своїх двох, є хлопці з подвійними ампутаціями ніг, тому для них — гиря або ривок гирі, або жим гирі сидячи”.

Василь Вірастюк
Василь Вірастюк, почесний президент “Федерації стронгмену України”. Суспільне Тернопіль

Звитяга Нескорених
Змагання “Звитяга Нескорених”. Суспільне Тернопіль

У змаганнях взяв участь і тернополянин Володимир Мартинюк. Він працівник роти поліції особливого призначення Тернопільщини. До повномасштабної війни займався спортом і брав участь в змаганнях з пауерліфтингу, займав призові місця. Але в 2022 році отримав поранення на Запорізькому напрямку. З того часу це його перше змагання. “Втратив слух на лівому вусі, протезований, також маю проблеми з рукою — пошкоджені нервові закінчення. Сподіваюся реабілітуюся і відновиться слух, і буду далі бити ворога на східних позиціях. Ті, хто прийшов на ці змагання, — вже переможці. Тут єдине братство, всі, як одна сім’я. Всі показують свій характер, бо ці змагання суто на характер, бо можливо сили і здають, але людина показує свій характер”.

"Звитяга Нескорених"
Володимир Мартинюк, учасник змагань. Суспільне Тернопіль

Прийшла подивитися змагання та підтримати учасників тернополянка Олена. Каже, вражена силою учасників і атмосферою заходу.

“Вони дуже сильні і такі цілеспрямовані. І видно, що не впали духом цю енергію передають нам і вона відчувається”.

Змагання для ветеранів
Олена, тернополянка. Суспільне Тернопіль

Переможців змагань, а також срібних і бронзових призерів, нагородили медалями та вручили призи від федерації та спонсорів. Президент “Федерації стронгмену України” Сергій Конюшок каже, надалі планують провести такі змагання не лише в обласних центрах України, а й у невеличких містечках.

“Саме з Тернополя ми розпочинаємо спортивний рейтинг спортсменів-ветеранів. У нашому додатку “Trenvet”, який зробила наша федерація, буде спортивний рейтинг. Тобто кожний учасник сьогоднішніх і майбутніх змагань буде отримувати рейтингові бали і за підсумками цього ми будемо відбирати учасників на міжнародні змагання, які ми плануємо провести в жовтні цього року під час фестивалю “Arnold Classic Europe”.

змагання для ветеранів
Учасник змагань “Звитяга Нескорених”. Суспільне Тернопіль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *