Перемога на ЧС: що зараз відбувається в українському хокеї

Поговоримо про український хокей – вид спорту, який користується в країні популярністю.

На цей успіх українські шанувальники хокею чекали шість років. І дочекалися – національна збірна країни стала переможцем світового чемпіонату у Дивізіоні 1В. Він проходив у Литві. Суперниками нашої команди були збірні Естонії, Китаю, Іспанії, Нідерландів та Литви.

У кожній грі наші хлопці впевнено перемагали своїх суперників: Естонію – 8:0, Нідерланди – 4:0, Китай – 9:0, Іспанію – 6:1, Литву, яка була нашим головним конкурентом, – 4:1. У підсумку було завойовано путівку до Дивізіону 1А, в якому “жовто-сині” виступали востаннє в 2017 році.

Набравши в п’яти матчах 15 очок, наші хлопці закинули у ворота суперників 31 (!) шайбу, пропустивши при цьому лише дві. В активі збірної Литви – 12 очок, а команда Китаю з 8 очками посіла третє місце.

Найкращим бомбардиром чемпіонату став нападник збірної України Олександр Пересунько – у його активі 11 очок (5 закинутих шайб і 6 результативних передач). Він є гравцем словацького клубу “Попрад”.

До збірної її головний тренер, у минулому відомий український хокеїст, який, зокрема, виступав у НХЛ Дмитро Христич, запросив хокеїстів українських клубів – “Сокола”, “Дніпра”, “Кременчука”. Їхніми партнерами стали гравці, які виступають у восьми країнах: Словаччині, Угорщині, Канаді, США, Польщі, Фінляндії, Нідерландах і Франції.

Після семирічної перерви збірна України повернулася до Дивізіону 1А. Тут її суперниками будуть збірні Італії, Румунії, Японії, Польщі та Великої Британії. Дві останні команди цього року грали в елітному дивізіоні чемпіонату світу, але посіли у своїх групах останні місця.

А ось із Дивізіону 1А в “еліту” піднялися національні команди Угорщини та Словенії. Корону ж найсильнішої збірної світу наразі утримує збірна Чехії, яка виграла домашню світову першість, “срібло” завоювала команда Швейцарії, “бронза” дісталася Швеції.

Серед найсильніших збірних світу команда України виступала востаннє в далекому 2008 році. Тоді її тренував Анатолій Богданов, серед підопічних якого був і Дмитро Христич.

Зазначимо, що на нашу збірну цього сезону очікує ще одне випробування – фінальний раунд відбору на зимову Олімпіаду-2026. Серед її суперників – збірні Латвії, Словенії та Франції. Перемоги над командами Південної Кореї, Естонії та Польщі в попередньому раунді кваліфікації дозволили нашим хлопцям вийти до фінального відбіркового етапу, де ми бажаємо їм успіху.

Удача відвернулася в овертаймі

Юніорська збірна України U18 посіла друге місце на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1А. Нашими суперниками були ровесники з Австрії, Угорщини, Данії, Японії та Німеччини. Тріумфатор визначався в заключному матчі, в якому суперником наших хлопців була збірна Німеччини. Основний час гри завершився внічию – 1:1, а в овертаймі удача посміхнулася нашим суперникам, які за 75 секунд до його закінчення закинули переможну шайбу – 1:2 для “жовто-синіх”.

У п’яти матчах підопічні Олександра Бобкіна набрали 13 очок, у збірної Німеччини – 14 балів, а на третьому місці опинилися юніори Австрії – 8 очок.

Варто відзначити прогрес нашої збірної. Для порівняння, на попередньому чемпіонаті світу українці боролися за виживання, фінішувавши на передостанньому місці. Тепер же у складі нашої команди виступали кілька гравців, яким уже по 16-17 років. І в сезоні-2025 “жовто-сині” зроблять ще одну спробу пробитися до вищого дивізіону.

15-й чемпіонський політ “Сокола”

У сезоні-2023/2024 в українській Суперлізі брало участь шість команд. На фініші регулярного чемпіонату їхні показники були такими: “Сокіл” (Київ) – 66 очок, “Дніпро” (Херсон) – 62, “Кременчук” – 62, “Київ Кепіталз” – 55, “Тризуб” (Київ) – 18, “Берсерки” (Харків) – 7.

Згідно з регламентом, чотири найкращі команди регулярного чемпіонату вийшли в плей-офф. Півфінальні пари склали “Сокіл” – “Київ Кепіталз” і “Дніпро” – “Кременчук”. На цьому етапі в серії до чотирьох перемог кращими виявилися “Сокіл” (4:1) і “Кременчук” (4:3). У фінальному протистоянні “Соколу” для успіху знадобилося чотири матчі – 4:0. Тренує киян екс-хокеїст національної збірної Олег Шафаренко.

Це був третій поспіль чемпіонський сезон “Сокола” і 15-й комплект золотих медалей. “Кременчук” ушосте став срібним призером, також у колекції цієї команди з Полтавської області є й чемпіонський титул, завойований у сезоні-2019/2020.

Також визначилися лауреати хокейного сезону, які стали володарями індивідуальних призів від Федерації хокею України.

Найкращий гравець чемпіонату України – Микита Сидоренко (“Дніпро”);

  • Найкращий воротар – Богдан Дяченко (“Сокіл”);
  • Найкращий захисник – Євген Ратушний (“Дніпро”);
  • Найкращий нападник – Віталій Лялька (“Кременчук”);
  • Найкращий молодий гравець – Микита Сидоренко (“Дніпро”);
  • Найкращий тренер – Олександр Бобкін (“Дніпро”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *