Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Фінал пройшов, турнір завершився – і тепер ми можемо тверезо подивитися на кращі перфоманси футболістів та визначити, із ким ми хотіли б познайомитися ближче. OBOZ.UA представляє власну вибірку найкращих футболістів Євро-2024: тут ті, про кого ми мало знали до початку чемпіонату, а тепер будемо читати їх біографії та спостерігати за крутими трансферами.

Мамардашвілі (Грузія / “Валенсія”)

Євро, на якому воротар продав себе максимально якісно. Мамардашвілі підкорив серця усього континенту і просто зараз фанати відстоюють його кандидатуру для внесення в перелік кращої збірної Євро замість і Меньяна, і Пікфорда, і Сімона. Є за що: переважно завдяки його зусиллям Грузія стала 29-м учасником в історії плей-оф ЧЄ у перший же свій рік на чемпіонаті. Мамардашвілі у чотирьох матчах турніру зробив 29 сейвів – це на 11 більше, ніж у будь-якого іншого голкіпера за той же відрізок. Найбільше проти Іспанії – одразу 13 разів. Якби не він, то рахунок міг би стати непристойним. Після такого феєричного виступу, воротар точно готується до переходу в сильнішу команду.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Штефан Пош (Австрія / “Болонья”)

Сама по собі збірна Австрії стала несподіванкою на груповому етапі, хоча й провалилася під тиском турків у плей-оф. Одним із найкращих у цій команді став Пош – правий латераль сенсаційної “Болоньї”. Що казати, якщо він другий за кількістю ударів після форвардів Забітцера та Баумгартнера. І це при тому, що від нього просто вимагали максимум оборонної роботи! Штефан встигав усюди: після ударів він виконував перехоплення, виноси та відбори. Хоч Австрія і дуже швидко вилетіла, Пош утримався у топі за багатьма показниками, обійшовши навіть Ляпорта, Вокера, Крооса чи Пепе, тому заслуговує потрапити до збірної турніру хоча б на лаву запасних.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Кобі Мейну (Англія / “Манчестер Юнайтед”)

Ось він – головна персона центру Англії на рівні з Райсом. Один із найяскравіших футболістів похмурої команди Саутгейта запам’ятався сміливістю. 19-річний півзахисник із гравця запасу дійшов до стабільного старту. Допомогли цьому відмінне бачення поля, зв’язкова роль між Гейі та Кейном і 92% точності передач за 7 ігор (4-й показник у збірній). Найкращий матч був проти Швейцарії – там точність пасів хавбека за 78 хвилин на полі досягла 96%. Серед півзахисників із мінімум сотнею передач це найбільший показник за всю історію Євро. У фіналі Мейну не запам’ятався. Причиною цьому – розуміння іспанцями його важливості для команди та всі вищезгадані характеристики, футболіста щільно закрили. Однак європейські ЗМІ після чемпіонату активно продають опорника в “Барселону” та “Реал”.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Ніко Вільямс (Іспанія / “Атлетік”)

Для Вільямса це тільки другий великий турнір (після Ліги націй), але незамінність вінгера для Фурії Рохи неймовірно наочна: кожна друга атака іспанців ішла саме через Ніко. Представник “Атлетіка” був настільки важливим, що пропустив тільки матч проти Албанії – все для того, аби у плей-оф зробити гол+пас проти Грузії. Регулярна небезпека, сміливі обіграші, дриблінг – це те, що ми хотіли бачити від молоді на чемпіонаті. І Вільямс не розчарував ані іспанських фанатів, ані нейтральних глядачів. Цього турніру перезібрана Іспанія заслуговує на статус “збірна-відкриття”, бо підкорити такий мікс віку та досвіду, який назбирав де ла Фуенте, це справжня родзинка.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Арда Гюлер (Туреччина / “Реал Мадрид”)

Гюлер у першому ж сезоні за “Реал” відіграв лише 10 ігор, але 6 м’ячів зобов’язували видати футболісту путівку до табору збірної. Сміливий виступ продовжився і на Євро, тому з усіх гравців вибухової Туреччини ми запам’ятали саме його. Гюлер у дебютному матчі на чемпіонатах Європи відзначився голом і показав, що йому слід довіряти. А потім сталося неймовірне: в матчі проти Нідерландів, коли отримали дискваліфікації Демірал і Кокджу, 19-річний півзахисник сам став лідером турків. Підсумував виступ Арди тренер Туреччини Монтелла: “Він дуже добре виступив на турнірі, адже ніколи раніше не показував своєї стабільності на цьому рівні. Для нього це чудовий досвід. Йому ще нема 20 років. А з досвідом він стане ще кращим”.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Ламін Ямаль (Іспанія / “Барселона”)

Це та сама родзинка Євро, яку ми вже гарно знаємо, але на турнірі Ямаль проявив себе з нового боку. Він впевнено відіграв саме як командний гравець. Вінгер назбирав аж 4 асисти, а його зв’язка із Карвахалем і Вільямсом легко розтягувала захист суперника швидкими та точними переведеннями на інший фланг. Ну а коли була можливість, Ламін виконував удар самотужки і робив це доволі якісно. Його гол Франції (який став дебютним на ЧЄ) – взірець розумної оцінки ситуації на полі та розташування захисників у певному епізоді. “Барселона” вкотре переконалася, що в її руках особливий талант. А ще – цілковитий рекордсмен чемпіонатів Європи.

Вони зачарували своєю грою всю Європу: топ відкриттів на Євро-2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *