Єдиний раз: хто був першим капітаном збірної України з футболу (відео)

316 матчів, офіційних та товариських, уже провела національна збірна України з футболу за часи незалежності нашої країни. Перший із них “жовто-сині” зіграли 29 квітня 1992 року в Ужгороді зі збірною Угорщини, поступившись – 1:3.

За ці роки з капітанською пов’язкою на поле нашу команду виводили багато гравців різних клубів – воротарі, захисники, півзахисники, нападники. А хто ж був першим капітаном нашої збірної в її дебютному матчі?

OBOZ.UA розповість про нього. Це Юрій Шелепницький.

Народився він 18 січня 1965 року в селищі Лужани, що неподалік Чернівців. З дитинства хлопчик мріяв стати далекобійником або лісником, дуже любив природу. Але футбол, яким він захопився з семи років, «зруйнував» усі мрії. Його перший тренер Іларій Подильчук порадив своїм колегам, тренерам київського спортінтернату, запросити здібного хлопця до себе.

Після проходження футбольної науки в Києві здібного хлопця запросили до чернівецької «Буковини», а в 1988-му він став гравцем одеського «Чорноморця».

У 1992-му Юрій разом із партнерами по команді став володарем Кубка України. 27-річного Шелепницького, одного з найкращих опорних півзахисників країни, запросили до національної збірної, яка готувалася до свого дебютного матчу в Ужгороді.

Головну команду країни очолював тренер «Чорноморця» Віктор Прокопенко. Порадившись із гравцями, він ухвалив рішення, що на матч з угорцями збірну України з капітанською пов’язкою виведе Юрій Шелепницький.


Перший матч у збірній виявився останнім

Матч в Ужгороді, який закінчився для господарів невдало, став першим і останнім для Юрія у збірній країни. Він уклав контракт із турецьким «Трабзонспором», потім грав у клубах «Алтай» і «Денізліспор». У підсумку випав із поля зору тренерів збірної України. За шість сезонів, проведених у Туреччині, він зіграв 171 матч.
Кар’єру гравця Шелепницький завершив, виступаючи за рідну «Буковину», яку потім очолював з 2002 по 2007 роки, працюючи головним тренером. Потім був тренером у чернівецькій ДЮСШ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *