Хто був першим чемпіоном Києва з футболу

Київ вважається столицею українського футболу. Із футбольним м’ячем кияни познайомилися навесні 1900 року. З ініціативи чеха, інженера заводу Гретера та Криванека (майбутній “Більшовик”) Вацлава Кашпара відбувся показовий футбольний матч на майданчику біля Сирецького іподрому, який зібрав кілька сотень глядачів. Згодом у спортивному клубі “Сокіл” Кашпар разом зі своїм співвітчизником Володимиром Кожухом організували футбольну команду “Південь”. У ній, окрім заводчан, грали й київські гімназисти.

Джерело – https://www.obozrevatel.com/

Перший чемпіон Києва – «Політехнік»

Киянам футбол сподобався, особливо студентам. 1906 року професори політехнічного інституту Микола Тананаєв, Микола Делоне і Володимир Плотніков створили команду «Політехнік». Вона і стала локомотивом футболу в Києві, з’явилося у студентів і своє поле майже стандартних розмірів.

У 1911 році 15 команд склали Київську лігу футболу. Перший матч у ній відбувся 11 жовтня, у ньому зустрілися команди імператорської Олександрівської та Четвертої гімназій. А першим чемпіоном Києва, як і очікувалося, став «Політехнік».

У 1923 році Київська ліга налічувала 900 футболістів. Учасників чемпіонату міста довелося ділити на п’ять груп. Найсильнішою виявилася команда залізничників «Желдор» (згодом «Локомотив»).

Зійшла зірка «Динамо»

Свою візитну команду Київ отримав 13 травня 1927 року. На футбольному небосхилі спалахнула зірка «Динамо» – команди, яка 13 травня 2027 року відзначить своє славне сторіччя.

Не стану перераховувати всі успіхи клубу, який є учасником усіх 54-х чемпіонатів колишнього СРСР. Ви їх і так добре знаєте: «Динамо» – 13-разовий чемпіон (рекорд), 11-разовий срібний призер, триразовий бронзовий. Восени 1961 року кияни першими перервали 25-річну гегемонію московських команд у чемпіонатах величезної країни. Динамівці також дев’ятиразові володарі Кубка СРСР і триразові володарі Кубка сезону. 16 разів київський клуб вигравав чемпіонат України, 13 разів – Кубок країни, 9 разів – національний Суперкубок. У колекції столичної команди три єврокубки – два Кубки Кубків 1975 і 1986 років, а також Суперкубок УЄФА 1975 року. А ще багато трофеїв, завойованих на представницьких міжнародних турнірах в Іспанії, США, Італії, Угорщині.

У клубі з берегів Дніпра завжди виступали чудові майстри. Олег Блохін (1975), Ігор Бєланов (1986), Андрій Шевченко (2004) стали володарями «Золотого м’яча», Володимир Мунтян і Олег Блохін – семиразові чемпіони СРСР, Віктор Банніков, Євген Рудаков (тричі) та Віктор Чанов визнавалися найкращими воротарями країни. Олександр Шовковський провів 636 матчів в офіційних турнірах за «Динамо» у 26 чемпіонатах України. Конструктором багатьох перемог «Динамо» на внутрішній і міжнародній аренах був видатний тренер Валерій Васильович Лобановський – Герой України, володар рубінового ордена УЄФА «За заслуги», входить до топ-5 тренерів Європи і до топ-10 найкращих тренерів світу за всю історію футболу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *