“Потрясіння для всіх”. “БІПА” вийшла зі складу учасників баскетбольної Суперліги: у чому причина

Одеський баскетбольний клуб БІПА відправив лист до Федерації баскетболу України, де повідомив про бажання знятися зі змагань Суперліги. Про це повідомляється на офіційному сайті ФБУ.

У вересні ФБУ вже оголосила список команд учасниць Суперліги сезону 2024/25 — у ньому мали стартували дев’ять команд, включно із “БІПою”.

Вже 2 жовтня одеський колектив мав провести свій перший матч регулярного чемпіонату — в київському “баблі” зустрітися із “Прикарпаттям-Говерлою”. Проте за два тижні до початку змагань керівництво повідомило про намір знятися з чемпіонату.

Чому “БІПА” не зіграє у новому сезоні Суперліги?

Причиною клуб називає відсутність належного фінансування від спонсорів, щоб забезпечити участь команди в Суперлізі на потрібному рівні.

Попри намір знятися з вищого дивізіону українського чемпіонату, БІПА сподівається зберегти своє місце у еліті, щоб повернутися до складу учасників Суперліги в наступних сезонах.

У сезоні, що стартує, БІПА хоче заявити команди клубу до складу учасників Першої та Вищої ліг — другого і третього національних дивізіонів, про що просить ФБУ у листі.

ОНОВЛЕНО: Суспільне Спорт звернулося за коментарем до директора департаменту інформаційних технологій ФБУ В’ячеслава Лопушанського, який описав новини про одеський клуб як “потрясіння” для українського баскетболу.

“За великим рахунком, [зняття «БІПи»] — це дещо несподівано. Під «БІПу» був зроблений уже календар, було заявлено про участь дев’яти команд у чемпіонаті”, — пояснив функціонер.

“Знали, що непроста фінансова ситуація [в клубі]. Але з боку керівництва було бажання грати. На той момент вони казали, що мають можливості грати в Суперлізі. Зараз, я так розумію, вони обговорили це з партнерами, спонсорами та місцевою владою, дійшли висновку, що можуть забезпечити команди лише для участі у Вищій та Першій лігах”.

“Попросили на наступний сезон залишити право грати в Суперлізі — це вирішуватиме директорат, президіум ФБУ. На сьогодні це дійсно потрясіння для всіх, і зараз календар перевертається на інші команди чемпіонату”, — підсумував Лопушанський.

Що означає зняття “БІПи” з чемпіонату України?

Після зняття “БІПи” новий сезон української Суперліги з баскетболу налічуватиме вісім команд:

  • “Дніпро”;
  • “Рівне”;
  • “Київ-Баскет;
  • “Черкаські Мавпи”;
  • “Запоріжжя”;
  • “Прикарпаття-Говерла” (Івано-Франківськ);
  • “Старий Луцьк”;
  • “Кривбас” (Кривий Ріг).

Вісім учасників змагань — найменша чисельність клубів Суперліги від сезону 2018/19. У тому сезоні з вісьмома колективами чемпіоном став “Хімік”.

БІПА — вже третій клуб, який знімається зі змагань сезону Суперліги 2024/25. Через фінансові проблеми покинула вищий дивізіон “Політехніка-Галичина”, а перед цим “Прометей”, який мав повернутися у цьому сезоні до Суперліги, оголосив про припинення існування клубу.

СК "Прометей" офіційно припинив своє існування: у чому причина

“БІПА”: що відомо про клуб?

  • Баскетбольний клуб з Одеси, заснований у 1992 році.
  • Чотириразовий чемпіон Суперліги (1998, 1999, 2001, 2002). Ще чотири рази вигравав Кубок України з баскетболу (1993, 2001, 2009, 2019).
  • Тричі — срібний (1997, 2000, 2003) та бронзовий (1994, 2004, 2023) призер Суперліги. Востаннє фінішував у трійці призерів сезону 2022/23.
  • У минулому сезоні колектив посів дев’яту сходинку у таблиці регулярного чемпіонату Суперліги та не вийшов у плейоф — 35 очок після 27 поєдинків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *