Наставник, якому вірять діти

Відомому на Київщині та Україні футбольному фахівцю Олегу Трухану зараз 53 роки. Із них  більшу частину свого життя він присвятив футболу, а саме підготовці юних футболістів.  Олег Трухан був засновником трьох футбольних шкіл в Україні і виховав десятки знаних майстрів народної гри — чемпіонів і збірників, які захищали честь України у фінальних частинах чемпіонатів Європи та Світу.  Лишень одна ця подробиця рідкісна в усі часи — варта того, аби ставитися до нього з особливою повагою та шаною. Він учить своїх вихованців і суто футбольним прийомам, і здатності залишатися людиною серед людей. Олег Трухан виховав найкращих футболісток України Ірину Зварич, Людмилу Пекур, та Тетяну Чорну, а також бронзового призера  чемпіонату Європи серед юніорів Сергія Рожка, який разом із Дмитром Бровкіним виступали в одній команді за «Каскад» Славутич, молодіжну збірну України та ФК «Динамо»-2 Київ. А взагалі тридцять шість його вихованок та вихованців у різний час брали участь в офіційних чемпіонатах серед професіоналів України, Білорусії, Франції, Італії, Данії, Росії та Фінляндії.

Важко вмістити в інформаційний блок увесь перелік турнірних звершень команд, підготовлених тренером Олегом Труханом. Достатньо згадати хіба що ті, що засвідчують його правдиву славу, як тренера який зі своїми командами став першим чемпіоном в історії  України на двох офіційних чемпіонатах.  Зокрема в 1993 році Збірна команда Чернігівської області (під його керівництвом),  сформована на базі дівочої команди «Легенда» стала Переможцем першого молодіжного чемпіонату України серед жіночих команд, а в 1998 році ДЮФК «Каскад» з міста Славутич під його керівництвом став першим Чемпіоном України на Всеукраїнських змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч». На сьогодні його вихованці розвивають футбол у Славутичі, так Василь Захарченко є головою міської федерації футболу, а Віктор Бойко- старшим тренером. Олег Трухан — тренер, якому властиве прагнення творити. Це він стояв біля витоків унікальної жіночої «Легенди» в Чернігові, заснував і вивів на найвищий фаховий рівень дитячо-юнацький футбольний клуб «Каскад» у Славутичі та Броварах. Був першим в Україні хто з 1992 року включив до програми підготовки своїх дівочих команд фітнес аеробіку та методику голландської футбольної школи «Аякс». Після закінчення Чернігівського педагогічного інституту у 1993 році, завжди підвищував свій професійний рівень, так у 1998 році закінчив Вищу школу тренерів України при Національному університеті фізичного виховання та спорту і отримав спеціальність: «Тренер вищої кваліфікації з футболу», тричі проходив підготовку у центрі ліцензування Федерації футболу України. Також проходив стажування у ФК «Динамо» Київ у  Олександра Шпакова ( першого тренера Андрія Шевченко ), якому допомагав на двох міжнародних турнірах у Франції та Німеччині. У якості тренера відпрацював у 19-ти юнацьких та молодіжних чемпіонатах України та призначався тренером молодіжних збірних Чернігівської, Донецької області у жіночому футболі та Київської області у чоловічому футболі. Вже багато років готує молодих тренерів передаючи їм свої знання та досвід. Його вихованець Артем Макаренко працює тренером у США в ФК «Бруклін – Італіанс» місто Нью- Йорк. На протязі дванадцяти років розвиває дитячо – юнацький футбол в Броварах, за цей час створив найбільший у Київській області дитячий футбольний клуб «Каскад». Сьогодні його вихованці Костянтин Білінський, Олександр Слободинюк, які разом з сином Богданом успішно працюють тренерами в клубі «Каскад» продовжуючи справу свого наставника!

 Трухан Олег Анатолійович – перший тренер відомих в Україні гравців національної, молодіжної, юнацької, юніорської, студентської та аматорської збірних України в жіночому та чоловічому футболі:

  • Рожок Сергій – Бронзовий призер чемпіонату Європи серед юніорів у 2004 році в Швейцарії, учасник фінальної частини молодіжного чемпіонату Світу у 2005 році в Нідерландах.
  • Пекур Людмила – учасник фінальної частини чемпіонату Європи серед національних збірних команд у 2009 році в Фінляндії, краща футболістка України 2014 року, перша футболістка в Україні, яка у 2015 році  нагороджена медаллю УЕФА за 100 матчів у складі жіночої національної збірної України. У складі жіночої національної збірної України була з 1998 по 2016 роки.
  • Зварич Ірина – учасник фінальної частини чемпіонату Європи серед національних збірних команд у 2009 році в Фінляндії, краща футболістка України 2012 та 2013 років, півфіналістка жіночої Ліги Чемпіонів у складі ФК «Жювізі» (Франція). У складі жіночої національної збірної України була з 2000 по 2018 роки.
  • Бровкін Дмитро – учасник фінальної частини Всесвітньої літньої Універсіади в Південній Кореї у складі студентської збірної України у 2005 році, також входив до складу юніорської та молодіжної збірної України у складі яких приймав участь у кваліфікаційних турнірах чемпіонату Європи.
  • Тетяна Чорна, Людмила Лемешко – учасниці фінальної частини чемпіонату Європи серед національних збірних у 2009 році в Фінляндії. Тетяна Чорна – краща футболістка України у 2011 році.
  •  Вероніка Шульга, Катерина Майстренко, Дар’я Мільчевська також входили до складу жіночої національної збірної України.
  • Тарикін Вадим, Валько Євген – учасники фінальної частини Кубка Регіонів УЕФА у 2010 році серед аматорських команд в Португалії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *