Від Алі до Кличка: ТОП-5 повернень у надважкій вазі

Колишні абсолютні чемпіони світу в надважкій вазі – Майк Тайсон і Евандер Холіфілд оголосили про свою готовність повернутися на ринг і навіть приступили до активних тренувань. Залізний Майк працює з відомим бійцем ММА Вітором Белфортом, Холіфілда в числі інших «готують» Антоніо Тарвер і Володимир Кличко. Якщо два ветерана все ж знову вийдуть в ринг, поки йдуть розмови про благодійні поєдинках або виставкових боях, то 53-річний Тайсон і 57-річний Холіфілд встановлять нові вікові рекорди для суперважкої ваги. У випадку з Тайсоном – можливо і нове унікальне досягнення: ще жоден боксер не повертався на професійний ринг після 15 річного простою. У Холіфілда «відпустка» налічує всього дев’ять років.

Віддаючи належне мужності легендарних бійців, Sport Arena згадує інші камбеки чемпіонів в королівському дивізіоні професійного боксу.

Правда, варто відзначити, що камбек Тайсона може стати для нього другим: Майк уже пропускав чотири роки, відбуваючи ув’язнення за звинуваченням у зґвалтуванні. Американець повернувся гідно, вже в третьому поєдинку після повернення повернувши собі титул WBC.

Ларрі Холмс

  • Дата повернення: 1988 і 1991
    Час «простою»: 21 місяць і 39 місяців

Один з найбільш недооцінених чемпіонів в миру в історії суперважкої ваги, який утримував пояс з 1978-го по 1985-й рік і який проводив по 4 (!) поєдинки на рік, пішов на пенсію в 1986-му, після двох поспіль поразок від Майкла Спінкса. Повернутися в ринг Холмса спонукав стрімкий «зліт» Майка Тайсона. Холмс вирішив поставити, як тоді багатьом здавалося, зухвалого вискочку на місце, оголосивши про повернення заради грошового і гучного поєдинку. На жаль, в бою з Майком для Ларрі все закінчилося плачевно – вперше в кар’єрі він програв нокаутом, в якому опинився в четвертому раунді.

Після цієї поразки Холмс знову оголосив про завершення кар’єри, але без боксу протримався трохи більше трьох років, повернувшись на ринг у 1991-му. Цього разу спроба була досить успішною: вигравши шість поспіль боїв, в тому числі і у Рея Мерсера, Ларрі отримав право вийти на бій за звання абсолютного чемпіона світу проти Евандера Холіфілда. На момент бою Холмсу було 42 роки, Холіфілду – 29. Ветеран зміг чинити гідний опір, але все ж програв одноголосним рішенням суддів. Після цього Ларрі провів ще 17 боїв (15 перемог, дві поразки) поки в 2002-му році в 53-річному віці остаточно не повісив рукавички на цвях.

Мухаммед Алі

  • Дата повернення виконання: 1970
    Час «простою»: 43 місяці

25-річний Алі, який перебував на піку слави і форми, поза рингом опинився не по своїй волі, отримавши дискваліфікацію за відмову воювати у В’єтнамі. Але врешті-решт здоровий глузд у боксерських чиновників, хоча у випадку з Алі, точніше буде сказати, у політиків взяв гору. Ну а сам Найбільший саме після свого повернення довів свою геніальність, провівши більшість своїх видатних поєдинків – трилогія з Фрейзером, бій з Форманом, рубки з Нортоном і Янгом. Завершив кар’єру Алі в 1981-му майже в 40-річному віці після двох поразок поспіль – від Холмса і Бербіка.

Джордж Форман

  • Дата повернення: 1987
    Час «простою»: 120 місяців

Рекордсмен за «віковим» завоювання титулу, другий раз приміряв на себе чемпіонський пояс у 45-річному віці. Програвши в 1974-му Алі, Великий Джордж провів ще шість поєдинків, попутно вигравши у Фрейзера і завоювавши регіональний титул, але в сьомому – поступився Джиммі Янгу і, засмутившись, заявив про завершення кар’єри, ставши проповідником. Але фінансові проблеми, а також нудьга за рингом, змусили Формана повернутися.

За перші два роки Джордж видав феноменальний результат, навіть з огляду на рівень опозиції – 17 дострокових перемог в 19-ти поєдинках. Лише Берту Куперу і Еверету Мартіну вдалося почути фінальний гонг в бою з Форманом на ногах. Ще п’ять переможних поєдинків дозволили Великому Джорджу в 42 роки вийти на чемпіонський бій – проти Евандера Холіфілда. Той поєдинок Форман програв, але виглядав дуже достойно.

Відмовлятися від своєї мети Джордж не став, а три виграшних поєдинку знову подарували йому шанс – бій за звання чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації з ще одним претендентом Томмі Моррісон. І знову Форман програв за очками, а своє отримав вже в наступному поєдинку з чемпіоном Майклом Мурером, який відібрав титули WBA і IBF у Холіфілда. Молодий чемпіон впевнено перегравав ветерана, поки в 10-му раунді, не пропустивши дві поспіль двійки не опинився в глибокому нокауті. У 45-річному віці Форман став найстаршим чемпіоном світу в історії суперважкої ваги.

Після цього бою Джордж, відмовившись від обов’язкових захистів, був позбавлений титулів, виграв три бої і після поразки від Шеннона Бріггса в 1997-му завершив кар’єру в 48-річному віці.

Віталій Кличко

  • Дата повернення: 2008
    Час «простою»: 46 місяців

Чинний мер Києва професійну кар’єру вперше завершив в 2005-му році, після декількох переносів поєдинку з Хасимом Рахманом. Причина – хронічні травми, які на той момент не давали Кличко-старшому можливості не тільки проводити поєдинки, а й повноцінно до них готуватися. Віталій пішов у політику, двічі брав участь у виборах мера Києва, а також намагався разом з однією вже зниклою політсилою пройти до Верховної Ради.

Восени 2008-го Кличко-старший тріумфально повернувся у професійний бокс, в першому ж поєдинку відібравши титул WBC у Семюела Пітера. Далі послідували дев’ять успішних захистів і вихід на спортивну пенсію в 41-річному віці.

Ріддік Боу

  • Дата повернення: 2004
    Час «простою»: 93 місяці

Срібний призер Олімпіади-1988, абсолютний чемпіон світу серед професіоналів після арешту Майка Тайсона вважався чи не найкращим супертяжем світу. У 25 років він переміг Холіфілда, відібравши у Евандера чемпіонські титули за трьома основними версіями. Боу в наступному поєдинку мав зустрітися з Льюїсом, якому, до речі, і програв у фіналі Ігор у Сеулі. Ріддік відмовився, а потім і зовсім демонстративно викинув у відро для сміття пояс WBC, за версією якого Льюїс і був офіційним претендентом. Провівши два легких бої, але вже захищаючи два титули, Боу вийшов на повторний бій з Холіфідом і цього разу програв. Це був останній титульний бій Ріддіка.

Далі були перемоги над Дональдом і Хайдом, виграш третього бою у Холіфілда і два поєдинки з Голотою, в яких поляк був дискваліфікований за удари нижче пояса. Після другого бою Боу заявив про завершення кар’єри. Повернутися на ринг через вісім років Ріддіка змусили фінансові проблеми. Але після двох невиразних перемог над Замбраном і Пакеллом Боу вирішив знову піти на пенсію в 41-річному віці. Правда, час від час з’являються повідомлення, що Ріддік знову планує повернутися.

ДЖЕРЕЛО – https://sportarena.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *