Чемпіонати Європи-2020 у молодших вікових групах: про підготовку збірних України – з перших вуст

Незважаючи на досі складну ситуацію з пандемією коронавірусу, спортивне життя в Україні поступово відновлюється. 2020 рік навчив усіх нас ще більш уважно ставитися до власного здоров’я і здоров’я своїх рідних. Тому, суворо дотримуючись усіх норм протидії COVID-19, з початку осені виходить з жорсткого карантину і український бокс.

Як ми вже повідомляли, за рішенням Європейської конфедерації боксу, до кінця 2020 року відбудуться чемпіонати Європи з боксу у трьох вікових групах – серед спортсменів до 22 років, серед молоді та серед юніорів.

Прес-служба ФБУ звернулася до старших тренерів збірних України у цих категоріях, запитавши про плани підготовки до першостей континенту.

Сергій Глущенко, старший тренер збірної України до 22 років:

«Більшою мірою склад збірної вже сформований на основі підсумків чемпіонату України боксерів до 22 років, який проходив наприкінці минулого року. На початку 2020-го, ще до початку карантину, ми встигли провести два тренувальних збори за кордоном – в Угорщині та Польщі. Влітку мої підопічні отримували невелику бойову практику на товариських турнірах у Харкові з боксерами збірних Болгарії та Вірменії.

На даний момент у нас залишилося три етапи підготовки. За тиждень, з 12-го по 18 жовтня, у нас відбудеться перший збір у Харкові на базі ХТЗ, куди ми запросили також боксерів з Молдови та Білорусі. З ними проведемо ряд спарингів. Другий етап – збір з загально-фізичної підготовки, який відбуватиметься протягом трьох тижнів – з 26 жовтня по 15 листопада. Третій етап відбудеться вже безпосередньо перед чемпіонатом Європи і буде присвячений відпрацюванню техніко-тактичних прийомів».

Володимир Богатиренко, старший тренер жіночої збірної України до 22 років:

«Кілька днів тому у Харкові завершився чемпіонат України серед молодших вікових груп, на якому тренерський штаб нашої команди уважно відслідковував те, в якій формі знаходяться спортсменки. Зрозуміло, що хтось сподобався більше, хтось – менше. На основі цього ми остаточно сформуємо список тих, хто готуватиметься до першості континенту серед 22-річних. На цей момент я на 90 відсотків визначився зі своїм вибором.

Також плануємо провести два тренувальних збори. Перший проводитиметься з 26 жовтня по 8 листопада і буде присвячений загально-фізичній і тактико-технічній роботі спортсменок. Другий етап намічений з 24 листопада аж до дня виїзду на чемпіонат Європи – 7-го або 8 грудня. Там буде більш індивідуальна робота з боксерами у кожній ваговій категорії».

Олег Кудінов, старший тренер молодіжної збірної України:

«Сьогодні, 6 жовтня, у Хмельницькому пройдуть перші етапи чемпіонату України серед молоді. У мене великі очікування від цієї першості: змагання будуть насичені цікавими поєдинками, адже хлопці вже скучили за боксом. До півфіналів усі найсильніші спортсмени будуть розведені, тому навряд чи побачимо якісь сюрпризи. А вже починаючи з півфіналів (у деяких категоріях – з чвертьфіналів) почнеться найцікавіше.

У багатьох вагових категоріях ми маємо по три-чотири спортсмени, які претендують на роль першого номера збірної. Тож конкуренція дуже велика, але у кожного є шанс зарекомендувати себе. Склад команди я остаточно для себе ще не сформував. Всім хлопцям бажаю не лише удачі і хороших боїв, але і – здоров’я! У нинішній ситуації, яка є в країні та світі, кожен має берегти себе. 

Після чемпіонату дамо спортсменам кілька днів відпочити, а вже з 17-го по 29 жовтня зберемося у Ворохті для проведення першого тренувального збору напередодні чемпіонату Європи. Перший етап підготовки буде присвячений загально-фізичним тренуванням, а на другому зборі, який відбудеться вже у листопаді напередодні Євро орієнтовно на олімпійській базі в Кончі-Заспі, основну увагу приділимо тактиці і техніці».

Сергій Данилів, старший тренер молодіжної та юніорської жіночої збірної:

«Минулого тижня у Харкові пройшов чемпіонат України у молодіжних вікових групах серед жінок, за підсумками якого на 99 відсотків я сформував для себе склад збірної. Практично все готово до початку першого тренувального збору, який молодіжна збірна України проведе з 8-го по 24 жовтня на середньогір’ї Карпат у Тисовці. Основна увага приділятиметься закладенню фізичних кондицій.

Другий і заключний збір буде присвячений удосконаленню тактико-технічній майстерності. Місце проведення другого етапу підготовки ще не вирішено. Знаємо одне – він буде вирішальним перед від’їздом команди на чемпіонат Європи, що з 11-го по 23 листопада пройде у Будві, Чорногорія. 

Що стосується юніорської команди, то вона з 10-го по 23 листопада проведе єдиний тренувальний табір. Після цього дівчата виїдуть у Болгарію, де захищатимуть честь України на чемпіонаті Європи у своїй віковій групі».

Віктор Петров, старший тренер юніорської збірної України:

«Наразі очікуємо чемпіонат України серед юніорів, який відбудеться з 12-го по 18 жовтня у Запоріжжі, де, я гадаю, остаточно сформую для себе склад команди, включаючи перші, другі та треті номери. Потім, з 11-го по 22 листопада відбудеться тренувальний збір, на якому підведемо хлопців до старту європейської першості, яка, у свою чергу, проходитиме з 23 листопада по 3 грудня у Болгарії.

Дуже радий, що нарешті у наших спортсменів з’явилася можливість проводити змагання і тренувальні збори. Протягом останніх тижнів я стежив за кандидатами до збірної, зокрема, відвідав декілька турнірів у різних куточках нашої держави. У нас є багато талановитих юних боксерів. Намагаюся лише відслідковувати їхні вагові категорії, які в силу віку змінюються дуже часто.

На даний момент можу сказати, що дефіциту кандидатів до збірної у нас немає. Чимало спілкуюся зі своїми колегами – тренерами у кожному регіоні. Принагідно дякую їм за активну співпрацю. Разом відшукуємо молоді таланти, які через два-три роки, впевнений, заявлять про себе на повний голос і на дорослому рівні».   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *