Українець Олексій Новиков – найсильніша людина планети

Українець Олексій Новиков став найсильнішою Людиною Планети – World Strongest Man – вигравши п’ятиденне змагання, що відбулося  в американському місті Брадентон на Флориді. Найпрестижніший титул світового стронгмену наш земляк здобув вперше з часів володіння цим званням Василем Вірастюком (2004 і 2007 роки). 

Відтермінування через пандемію

Цьогорічний фінал сезону був відкладений на 6 місяців через пандемію COVID-19 з усіма очікуваними зауваженнями – відсутність вболівальників, допуск до змагань після обов’язкового ПЛР-тестування, регулярні дослідження на коронавірус вже під  час самого турніру та соціальна дистанція між атлетами. До складнощів карантину додав  серйозних проблем  ще й тропічний шторм Ета, який вирує зараз у Флориді. Через негоду організатори змушені були перенести частину вправ  з вулиці у приміщення. 

Світовий рекорд дає лідерство

До головного турніру сезону пробилися 25 стронгменів, серед яких Новиков був єдиним українцем. На першому етапі киянин переміг в одній з п’яти відбірних груп, у кожній з яких було по п’ять учасників. До фіналу, який тривав два дні, вийшло десять атлетів. Новиков захопив лідерство уже у перший день вирішальної частини турніру, встановивши світовий рекорд у тязі – 537,5 кг! Цей результат має всі підстави бути внесений до Книги рекордів Гіннесса. До слова, це другий світовий рекорд для українця цього року (перший він встановив у поширеному нині режимі онлайн, 11 разів піднявши 100-кілограмову гантелю «Дамбл» за 75 секунд). 

Трофей для Дідуся

У другий день фіналу українець продовжив демонструвати найвищу стабільність у результатах, чим забезпечив собі титул World Strongest Man, ставши у свої 24 роки наймолодшими атлетом у світі, який здобув цей титул! Друге місце посів британець Том Столтмен, третім став канадець Жан-Франсуа Карон. Знаковий тріумф Олексій здобув буквально через тиждень після смерті свого дідуся Володимира Петровича Сухомлина, який власне й привив онуку любов до багатирського спорту.

Нагадаємо, що лише два місяці тому у запеклій боротьбі з Павлом Кордіякою Олексій втратив титул Найсильнішого українця, яким володів 4 роки поспіль. 

Однак яким яскравим вийшов фінал цього складного сезону! Тепер в Україні виникла унікальна ситуація – Найсильніша людина планети і Найсильніша Людина України – два різних спортсмени!

Але найприємніше, що ця феноменальна звитяга Олексія Новикова дає підстави українцям знову називати себе найсильнішими на планеті!

Українці – будьте сильними!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, спеціально для Sport.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *