«Сподіваємось розпочати чемпіонат у жовтні». Віце-президент ФГУ – про новий сезон та новий підхід у відборі молоді до занять гандболом

Віце-президент Федерації гандболу України, заслужений працівник фізичної культури та спорту України, доктор філософії Євген Петрушевський розповів про нові підходи у відборі молоді для занять гандболом, а також відповів на питання про роботу з організації чемпіонату України з гандболу сезону 2022/2023. 

Розкажіть більш детально про нову систему відбору юних спортсменів на прикладі гандболу.

Відбір юних спортсменів – це  початок шляху до великого спорту, це перший етап. Відбір необхідний, адже не кожен може досягти високої майстерності. У балеті, науці, спорті тощо – вершин досягають ли­ше особливо талановиті люди. Талант — це рідкість, і спор­т, гандбол зокрема, мають шукати ці таланти. Але в спортивних іграх не можна орієнтуватися лише на видатних людей. Тому іншим важливим зав­данням є вибір найбільш обдарованих з тих, хто вже розпочав заняття.

У багаторічній підготовці гандболістів можна виділити чотири етапи системи  відбору:

• перший — початковий відбір для виявлення здібностей до занять гандболом;

• другий — визначення перспективності та диференціація (відбір) спортсменів за ігровими функціями (амплуа);

• третій — відбір у команди вищої кваліфікації;

• четвертий — відбір до резерву збірних команд та до основного складу збірних команд різних вікових груп для участі у змаганнях високого рівня.

Помилки, допущені під час відбору, можуть проявитися за кілька ро­ків і звести нанівець роботу тренера. Тому ми зараз будуємо нову сучасну модель системи відбору дітей до заняттям гандболом. Ця система має спортивну орієнтацію. Спортивна орієнтація — це спортивно-педагогічний процес, завданням якого є спрямування талановитих дітей на удосконалення у визначеному виді спорту. Основу спортивної орієнтації складає вибір виду спорту, що найбільше відповідає індивідуальним особливостям дитини.

Спортивна орієнтація передусім пов`язана із завданнями масових форм фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи з різними прошарками населення. Добре організована робота зі спортивної орієнтації у гандболі сприяє більш ефективній роботі зі спортивного відбору. Таким чином, спортивна орієнтація відіграє велику роль на усіх рівнях системи підготовки гандболістів.

Що спонукало піти на кардинальні кроки з модернізації системи відбору?

Був проведений системний аналіз результатів українських спортсменів, який   виявив системні помилки. Це стосується не тільки гандболу. Подивимось на спорт вищих досягнень за найбільш яскравим показником – результатами виступів українських атлетів на літніх Олімпійських іграх. У XXI сторіччі наші олімпійські здобутки виглядають наступним чином: на Іграх-2004 в Афінах Україна посіла 13-е місце у загальному медальному заліку (при 8-ми золотих медалях), Пекін-2008 – 11-е місце (7 золотих медалей), Лондон-2012 – 14-е місце (5), Ріо-де-Жанейро-2016 – 31-е місце (2), Токіо-2020 – 44-е місце (1). Наявний регрес у результатах і це красномовний показник того, як пробуксовує наша спортивна система. І справа не в обсягах фінансування. Нагадаю, що у держбюджеті на розвиток спорту та молодіжної політики виділено 8,2 мільярдів гривень.

Які кроки ви пропонуєте, і що вже впроваджено?

Щодо гандболу, то основним пріоритетом у роботі визначено Забезпечення та сприяння зростання рівня і масовості гандболу в регіонах України. За останні місяці була проведена велика робота щодо залучення дітей до фізичної активності. Відбулись Всеукраїнські семінари-практикуми керівників та вчителів фізичної культури закладів загальноїсередньої освіти,Всеукраїнський семінар-практикум «Реалізація компетентного підходу наонлайн уроці фізичної культури» з варіативного модулю з «Гандбол»,Фестиваль-виставка «Здорова Україна – здорова нація. Інновації у фізичній культурі». Були проведені онлайн-уроки з гандболу. Побудований колектив однодумців, якийуспішно вирішує завдання сьогодення і впевнено дивиться у майбутнє. Це молоді творчі повні життєвої енергії вчителі з фізичної культури закладів загальної середньої освіти Оксана ЮрківАндрій Хім`якДмитро Телішевський, а також працівники ФГУ Олександр Мальцев, Сергій Цукіло, Оксана Данильченко, Наталя Корнієнко. Спільними зусиллями ми долучилися до встановлення Національного рекорду України – проведення 959 онлайн уроків. Вони люблять свою роботу.

Але основним кроком вважаю створення Всеукраїнської учнівської ліги «Здорова Україна», яка спрямована на спортивну орієнтацію. Це фізкультурно-оздоровчий та спортивно масовий захід,  що увійшов до модельної навчальної програми закладів загальної середньої освіти та затверджений Міністерством освіти і науки України.  Ми плануємо залучити до спортивної орієнтації до трьох мільйонів учнів. Також спільно з «Парі Матч» та UNICEF плануємо на початку навчального року забезпечити спортивним обладнанням близько 58 закладів загальної середньої освіти. 

Можливо, на перший погляд це не стосується вашого питання, але я не можу не подякувати за допомогу у вирішені важливого завдання голові Ради регіонів при Президентові України Сергію Гриневецькому та групі Народних депутатів України Анатолію Костюху, Геннадію Касаю, Артему Кунаєву, Павло Мельнику. Це стосується визнання гандболу одним зпріоритетних видів спорту у галузі освіти України. З першої хвилини повномасштабного російського вторгнення українці об`єднуються та проявляють мужність.

Питання про новий чемпіонат України з гандболу. Якими є плани щодо його проведення зважаючи на воєнний стан в країні?

На сьогоднішній день, ми відпрацювали проєкт Регламенту Чемпіонату України з гандболу серед чоловічих та жіночих команд і надіслали його для ознайомлення командам, які планують взяти участь в чемпіонаті Суперліги. Також усім команди, які підтвердили свою участь у чемпіонаті, надіслані для ознайомлення наказ Міністерства молоді та спорту України  № 1587 від 28.05.2022 «про деякі питання проведення всеукраїнських спортивних заходів в умовах воєнного стану» та протокольне рішення Кабінету Міністрів України від 17.06.2022 № 89 про «Додаткові заходи безпеки для організації та проведення на території України чемпіонатів та Кубків та всеукраїнських змагань серед дорослих та найближчих до них вікових груп в умовах воєнного стану».

Зараз очікуємо підписаний Регламент чемпіонату України з гандболу серед дорослих команд 2022-2023 рр. Без цього головного документу неможливо розпочати змагання. Сподіваємось, що розпочнемо національну першість у жовтні».

Федерація гандболу України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *