“В такому НОКу не можу собі дозволити затриматися надовго”. Беленюк написав заяву про виключення зі складу НОК України

Олімпійський чемпіон і народний депутат України Жан Беленюк вирішив покинути склад Національного олімпійського комітету України. Про це олімпійський чемпіон та народний депутат написав, опублікувавши заяву з проханням про виключення його зі складу НОК України.

Жан Беленюк брав участь у виборах президента Національного олімпійського комітету України. Обрання президента відболося на Генеральній асамблеї НОК України. Новим очільником НОК України став Вадим Гутцайт, за якого проголосували 83.6% делегатів.

Окрім виборів нового президента, на Генасамблеї було обрано склад НОК на період 2022-2026, а також віцепрезидентів організації. Серед інших ним став Андрій Шевченко, а Нестор Шуфрич та Григорій Суркіс увійшли до неї як нові члени Національного олімпійського комітету.

Проте за кілька днів після виборів Беленюк написав на своїй сторінці у Facebook, що залишає посаду. І пояснив, що причина – у складі НОК.

Що сталося

Ексфорвард збірної України Роман Зозуля виклав допис у Facebook. У ньому він звернув увагу на те, хто за підсумками звітно-виборчої конференції був обраний у члени Національного олімпійського комітету.

Крім Григорія Суркіса та Нестора Шуфрича, які згодом написали заяву про вихід з НОК України, Зозуля вказав прізвища ще 22 осіб, обраних членами Національного олімпійського комітету. Серед них переважно вказані колишній депутати Партії регіонів.

Пояснюючи своє рішення, Беленюк написав: “В такому НОКу не можу собі дозволити затриматися надовго”. Він відмітив, що покинути Національний олімпійський комітет його змушує склад, який був обраний на останній Генеральній асамбелеї, та привів допис українського футболіста Романа Зозулі.

Беленюк – не перший, хто вирішив вийти з НОК України. Через день після виборів схоже рішення прийняв екстренер та футболіст збірної України Андрій Шевченко, який також звертав увагу на склад олімпійського комітету, після чого його покинули Суркіс та Шуфрич.

Що відомо

  • Жан Беленюк – один з трьох кандидатів на посаду президента НОК України. На виборах він отримав 22 голоси.
  • За тиждень до виборів Беленюк викликав Гутцайта на публічні дебати, проте позитивної відповіді з боку іншого претендента на посаду не отримав. Також Беленюк звинуватив комітет в “абсолютній непрозорості” напередодні виборів.
  • Рішення щодо заяви Беленюка має прийняти Виконкомом НОК України на позачерговому засіданні.
  • Вадим Гутцайт змінив на посаді президента НОК України Сергія Бубку, який очолював його з 2005 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *