Топ-10 головних спортивних відкриттів 2022 року: світові зірки та українці. Серед них броварчанин Артур Фельфнер

Десять атлетів, про яких ще більше заговорили цьогоріч.

За 2022 рік сталось чимало потрясінь та змін не лише в житті українців, але й у світовому спорті. Уперше за довгий час рейтинг АТР очолив не представник “Великої трійки” Федерер-Надаль-Джокович, визначився новий чемпіон світу з футболу. Не забуваємо і про зимову Олімпіаду в Пекіні, яка передувала початку повномасштабного російського вторгнення до України.

Через військову агресію з боку Росії українським спортсменам було непросто демонструвати високі результати на міжнародній арені. Утім, у 2022-му році деяким із них вдалось підняти кар’єру на новий рівень.

Суспільне Спорт визначає як українських, так і іноземних спортсменів, які стали найбільшими відкриттями 2021 року, а також згадує їхні ключові здобутки.

Карлос Алькарас

  • Вік: 19 років
  • Вид спорту: теніс
  • Найбільше досягнення 2022 року: наймолодша перша ракетка світу в історії

2022 рік став роком успіху для Карлоса Алькараса. 19-річний іспанець за рік виграв п’ять титулів, серед яких і “Великий Шолом”, а також піднявся з 32-ї сходинки на першу у світовому рейтингу.

Алькарас
AP

Лідерство у АТР-турі Алькарас здобув якраз після перемоги на Відкритому чемпіонаті США. Також він став наймолодшим першим номером світового рейтингу з початку “Відкритої ери”. На момент сходження на вершину йому було 19 років та 214 днів.

Окрім цього, Алькарас переміг на двох турнірах категорії Мастерс-1000 – у Ріо-де-Жанейро та Маямі. В обох випадках він був наймолодшим переможцем в історії.

Елеанор Паттерсон

  • Вік: 26 років
  • Вид спорту: легка атлетика (стрибки у висоту)
  • Найбільше досягнення 2022 року: “золото” чемпіонату світу

У 2018 році Еленанор Паттерсон замислювалась про завершення кар’єри, однак залишилась спорті. Уже у 2021-му вона стала п’ятою на Олімпіаді, а у 2022-му провела свій найуспішніший сезон.

Читайте також: “Я досі не вірю”. Австралійка Паттерсон йшла зі спорту, але повернулася і виграла “золото” чемпіонату світу

На чемпіонаті світу в приміщенні їй уперше підкорилась планка 2 метри, що принесло їй “срібло”. Після чого вже за чотири місяці вона обійшла українку Ярославу Магучіх на світовій першості на відкритій арені та здобула “золото” з результатом 2.02 м.

Паттерсон
Елеонор Паттерсон, фото: AP Photos

Також у 2022-му на рахунку Паттерсон перемога на етапі Діамантової ліги в Стокгольмі, друге місце на заключних змаганнях цієї серії в Брюсселі та “срібло” Ігор Співдружності.

Богдан Колмаков

  • Вік: 25 років
  • Вид спорту: паркур
  • Найбільше досягнення 2022 року: чемпіон світу та переможець Всесвітніх ігор з паркуру у дисципліні “швидкість”

У 2022 році Міжнародна федерація гімнастики, яка опікується паркуром, вперше провела чемпіонат світу з цього виду спорту. І саме уродженець Олександрії Богдан Колмаков здобув на цих змаганнях перемогу в дисципліні “швидкість”.

Читайте також: “Є мрія виступити на Іграх”. Український чемпіон світу Колмаков – про розвиток паркуру в Україні та олімпійські амбіції

За три місяці до цього український трейсер виграв ще й “золото” на Всесвітніх Іграх, де паркур так само був представлений уперше. Колмаков також був близький до перемоги у загальному заліку Кубка світу, виграв етап у Монпельє, але, зрештою, посів друге місце.

Колмаков
Фото надав Богдан Колмаков

Олександра Хоменець

  • Вік: 19 років
  • Вид спорту: вільна боротьба
  • Найбільше досягнення 2022 року: срібна призерка чемпіонату світу у вазі до 55 кг

Борчиня з Трускавця заявила про себе ще у 2021-му році, вигравши “бронзу” на дорослому чемпіонаті світу. Але у 2022-му їй вдалося не лише закріпитися на цьому рівні, а й взяти нові висоти. На чемпіонаті світу в Белграді Хоменець пробилася до фіналу, де поступилася олімпійській чемпіонці Маю Шідочі Мукайді з Японії.

Хоменець
United World Wrestling

На першості Європи українка також завоювала “срібло”. А от на юніорському рівні Хоменець зуміла виграти “золото” у вазі до 57 кг і так само піднялась на п’єдестал юніорської світової першості в цій же категорії, здобувши “бронзу”.

Єлизавета Литвиненко

  • Вік: 18 років
  • Вид спорту: дзюдо
  • Найбільше досягнення 2022 року: бронзова медаль чемпіонату світу у ваговій категорії до 78 кг

Дебютний виступ на дорослому чемпіонаті світу завершився для Єлизавети Литвиненко першою медаллю. У сутичці за “бронзу” українська дзюдоїстка за 22 секунди здолала чинну олімпійську чемпіонку – Шорі Ямаду з Японії.

Литвиненко
Єлизавета Литвиненко, фото: Getty Images

За місяць до дорослої світової першості 18-річна спортсменка здобула “золото” юніорського чемпіонату Європи, а влітку стала переможницею Європейського юнацького олімпійського фестивалю.

Читайте також: “Я ще знаходжуся в стадії прийняття” . 18-річна дзюдоїстка Литвиненко – про “бронзу” дорослого чемпіонату світу

Щоправда, на дорослому чемпіонаті Європи виграти медаль Литвиненко не вдалося. На стадії 1/8 фіналу представниця Дніпра поступилася срібній призерці Олімпіади у Токіо, француженці Мадлен Малонзі.

Артур Фельфнер

  • Вік 19 років
  • Вид спорту: легка атлетика (метання списа)
  • Найбільше досягнення 2022 року: чемпіон світу серед юніорів

На світовій першості серед юніорів у колумбійському Калі Артур Фельфнер був одним із фаворитів. Зокрема, він був єдиним учасником, який упродовж сезону виконав успішні спроби на понад 80 м. На травневому турнірі в Словаччині він метнув спис на 84.32 м, що стало новим молодіжним та юніорським рекордом України. Також цей результат став четвертим в історії світової легкої атлетики.

Фельфнер
Karl-Josef Hildenbrand

У Калі ж українець здобув “золото” з результатом 79,36 м та був номінований на звання “Зірка, що сходить” від European Athletics.

Заключним стартом сезону для Фельфнера стало дебютне доросле Євро. Однак на турнірі в Мюнхені він не зумів пройти до фінальної стадії. Його результат – 15-те місце та 76,06 м.

Гаві

  • Вік: 18 років
  • Вид спорту: футбол
  • Найбільше досягнення 2022 року: володар нагороди Golden Boy-2022

Уже у віці 18 років Гаві закріпився в основі “Барселони” та збірної Іспанії, з якою дебютував на чемпіонаті світу в Катарі. Іспанці вибули в 1/8-й фіналу, програвши Марокко, але сам Гаві всі матчі починав у стартовому складі та забив один м’яч у грі з Коста-Рикою (7:0).

Завдяки цьому півзахисник став наймолодшим дебютантом мундіалю в історії збірної Іспанії, а також став третім наймолодшим автором голу на світовій першості (18 років і 110 днів). У більш юному віці відзначитися на чемпіонаті світу вдавалося лише мексиканцю Мануелю Росасу (18 років і 93 дні) та бразильцю Пеле (17 років і 293 дні).

Ще до початку чемпіонату світу 18-річний Гаві отримав нагороду Golden Boy, яка вручається найкращому гравцю Європи віком до 21 року.

Гаві Барселона
AP

Марина Бех-Романчук

  • Вік: 27 років
  • Вид спорту: легка атлетика (стрибки в довжину, потрійний стрибок)
  • Найбільше досягнення 2022 року: чемпіонка Європи в потрійному стрибку

У цьому сезоні Марина Бех-Романчук дебютувала на міжнародному рівні в потрійному стрибку, до цього 27-річна українка виступала в стрибках у довжину.

Уже на першому міжнародному старті у 2022 році в новій для себе дисципліні Бех-Романчук потрапила на подіум – вона стала другою на чемпіонаті світу в приміщенні з результатом 14.74 м. А вже на мультиспортивному Євро в Мюнхені українка виграла “золото”, вперше стрибнувши за 15 метрів.

Бех-Романчук
AP Photo/Matthias Schrader

Ельвіра Еберг

  • Вік: 23 роки
  • Вид спорту: біатлон
  • Найбільше досягнення 2022 року: “золото” Олімпійських ігор

Для шведки Ельвіри Еберг 2022-й рік почався вдало: перемога в спринті та “срібло” в гонці переслідування на етапі Кубку світу в Рупольдингу, а також три олімпійських медалі. Одна з них – найвищого ґатунку. Еберг разом із партнерками по команді виграла естафету, а в спринті та гонці переслідування посіла друге місце.

У новому сезоні Еберг також вже має перемогу на Кубку світу. Так, 17 грудня вона виграла гонку переслідування на етапі в Ансі, а в аналогічній дисципліні в Контіолагті виборола “бронзу”. На новорічну паузу 23-річна біатлоністка йде другою в загальному заліку Кубка світу, поступаючись лише Жульї Сімон із Франції.

Еберг
AP

Влада Харькова

  • Вік: 26 років
  • Вид спорту: фехтування
  • Найбільше досягнення у 2022 році: “золото” чемпіонату Європи

Українська шпажистка Влада Харькова за 2022 рік зуміла закріпитись у статусі лідерки збірної. Харькова вперше брала участь у чемпіонаті Європи серед дорослих у складі української команди і одразу зуміла здобути золоту медаль. У фіналі вона виграла у дворазової чемпіонки світу Росселли Фьямінго з Італії. Окрім особистої нагороди, на чемпіонаті Європи в Анталії 26-річна шпажистка також здобула і бронзову медаль у командних змаганнях.

Харькова
FIE – International Fencing Federation

Уже в новому сезоні 2022/23 років Харькова виграла “срібло” в складі збірної України в командному турнірі на етапі Кубка світу в Таллінні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *