Принцип «МАЛОГО, ЩО МАЄ ВИРІШАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ»

Віцепрезидент ФГУ, голова «Асоціації учнівського гандболу України» Євген Петрушевський розповів про системну роботу щодо ознайомлення з гандболом вчителів фізичної культури закладів загальної середньої освіти, про ознайомлення учнівської молоді  з гандболом та про організацію та проведення Гімназіади-2023. 

Євген Петрушевський, віцепрезидент ФГУ, головна Асоціації учнівського гандболу України: 

“З  початку  2020 року Україна як і весь світ зіткнулась з пандемією covid-19. 24 лютого 2022 року розпочалось широкомасштабне російське вторгнення. Всі галузі життя, а серед них і наш вид – гандбол, зазнали великих втрат. Під час війни на території України постраждали 320 спортивних об`єктів. З них 87зруйновано повністю або знищено частково,в від  бомбардувань та обстрілів постраждали 3 151 заклад освіти. З них 440 зруйновані повністю. Ми опинилися в нових реаліях.Але ми рухаємося далі дотримуючись напрямку, що був обраний нами раніше – це не тільки збереження гандболу за рахунок проведення змагань, але і розвиток гандболу через залучення дітей. Особливе значення має популяризація гандболу в закладах загальної середньої освіти. Завдяки цьому ми прагнемо покращити ситуація із кількістю дітей залучених до нашого виду. Впевнений, за умов системної роботи ми зможемо отримати результат у цьому напрямку. 

Минулого тижня приймали участь у триденному Всеукраїнському марафону освітніх практик «Нова Українська школа: реалізація варіативних модулів з ігрових видів спорту» де було залучено більше тисячі викладачів фізичної культури. Ми пропонуємо вчителям фізичної культури три формати гандболу для використання в умовах закладів загальної середньої освіти: це міні-гандбол, варіативний модуль «гандбол», а також вуличний гандбол. Наші пропозиції пристосовані до стандартів української освіти. Отже, не потребуючи таких умов як спорт вищих досягнень, всі три напрямки чудово розвивають швидкість, силу, координацію, гнучкість та інші фізичні якості учнів.

Всього ж за останні роки проведено вже більше 200 практичних семінарів. Із можливостями гандболу та його форматів були ознайомленні близько 25 тисяч викладачів  фізичної культури та фізичного виховання, а через них – з гандболом ознайомились приблизно 500 тисяч учнів закладів освіти. 

Наш девіз – принцип «МАЛОГО, ЩО МАЄ ВИРІШАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ» 

Велика відповідальність покладена на обласні федерації гандболу, які мають підтримати цей напрямок нашої роботи та активно працювати не тільки з обласними управліннями з фізичної культури та спорту щодо змагальної діяльності обласних команд  та із обласними департаментами освіти, закладами освіти. Ми плануємо  проводити наради, практичні семінари  з керівниками обласних федерацій, надавати свої пропозиції по роботі із залученням до гандболу учнівської молоді. Чим більше дітей ми залучаємо зараз, тим більше  гравців, тренерів, суддів  отримаємо в майбутньому український гандбол. 

У травні в Ужгороді заплановане проведення  Гімназіади з гандболу. Цього року до участі в гандбольних змаганнях запрошені усі бажаючі, але в майбутньому ми хочемо, щоб у Гімназіаді приймали участь  тільки команд закладів загальної середньої освіти.  

Ми плануємо спільний проект з Громадською організацією «Федерація чирлідингу та чирспорту України», на учнівські  гандбольні змагання залучати команди дітей з черлідингу, щоб кожну гандбольну команду навчального закладу під час ігор Гімназіади підтримувала команда з черлідингу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *