Планував жити 120 років: Вінниця втратила захисника, відомого у місті тренера Віктора Стасюка

На фронті під Бахмутом за два тижні до свого 48-річчя загинув сержант Віктор Стасюк з Вінниці. Чоловік був відомим у місті спортсменом і тренером.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM.

Усі, хто знав Віктора, розповідають про нього передусім як про дуже спортивну людину. Він планував дожити 120 років, але війна обірвала цю ціль.

«Важко повірити, але в молодших класах Вітя був маленьким і худорлявим хлопчиком, — згадує однокласник Віктора Олег Ханенсон, який після сорока років знайомства ще й потрапив служити з ним до однієї бригади. — А класі в п’ятому він захопився спортом і відтоді почав рости, як на дріжджах. Починав Вітя, здається, з ушу, з тренажерного залу».

Саме в тренажерному залі наприкінці дев’яностих з ним познайомився і його друг, а нині вінницький волонтер Тарас Присяжнюк.

«Я займався штангою, він прийшов до залу качатися, — розповідає Тарас. — Кудо, карате, кікбоксинг, йога — він багато чим займався й мав успіхи в усіх цих видах спорту. Віктор був життєрадісним і сміливим чоловіком. Ставив перед собою мету й цілеспрямовано йшов до неї, поки не досягав. А ще, на його глибоке переконання, людина повинна відчувати своє тіло й перебувати в гармонії із собою. Так він робив сам і намагався прищеплювати це тим, кого тренував — кілька останніх років Вітя був фітнес-тренером в одному з вінницьких спортивних залів».

Як, пригадує Тарас, Віктор був невибагливим у побуті і любив допомагати тваринам, кинутим людьми напризволяще.

Відома вінницька волонтерка й медикиня Олена Верлан-Кульшенко згадує про Віктора як про людину, яка нікому не відмовляла в допомозі та найбільше опікувалася братами меншими, адже «…тваринки найбільше потребують допомоги й захисту». Через це його знали в усіх вінницьких ветклініках та притулках.

«Будь-яку тварину, що побачить, він підбирав, власним коштом лікував, стерилізував та шукав, де пристроїти, — продовжує розповідь про Віктора-волонтера його однокласник і побратим Олег Ханенсон. — Навіть, не повірите, їздив по селах і пропонував гроші, тільки б пристроїти собаку чи кішку в добрі руки!».

На спільній темі тварин познайомилася з Віктором і Ірина Баранович. Вона кілька разів на день вигулювала в парку песика, а атлетичної статури чоловік щоранку й щовечора виконував там пробіжки.

«Щоденні прогулянки переросли у справжню дружбу, — каже Ірина. — Спочатку спілкувалися про тварин і природу, про здорове харчування та взагалі про життя. Згодом у нас виявилося дуже багато спільного — ми були вихованцями однієї вчительки, нашою класною керівницею у 15-й школі була Ніна Олексіївна Адамова, тільки вона випустила його клас, а потім набрала мій. І сини наші навчалися разом в інституті, та, як виявилося, були не просто однокурсниками, а друзями».

Жінка каже, що хоча товаришували вони з Віктором лише роки зо три, у неї було відчуття того, що вони знайомі все життя.

«Постійно в русі. І займався спортом сам, і викладав. Філософ. Прихильник екології та здорового способу життя. А ще — справжній друг і великий патріот… Невимовно сумно, що такі люди йдуть у вічність, не встигши виконати все заплановане та реалізувати себе повною мірою…», – розповіла Ірина.

Віктор тренував себе та інших дуже серйозно й насправді вважав, що секрет довголіття полягає в успішному володінні своїм тілом і наполегливих тренуваннях.

«Мрія Віті була «прожити 120 років, бадьорим і здоровим», — згадує Олена Верлан-Кульшенко. — Останні 2 роки він глибоко вивчав йогу — щоб знати, як і іншим людям допомогти «прожити 120 років». Тренувався, вдосконалювався, бо ж «…як переможемо, то треба буде допомогти людям відновлюватись, а йога — то про спокій і рівновагу, я знатиму й інших навчу…». І його позитив, і легке ставлення до життя дозволили б це зробити, якби не клята війна…».

Майже за тридцять років до широкомасштабного російського вторгнення Віктор Стасюк відслужив строкову службу. Спочатку пів року «навчалки» у Бердичеві, у 248-й окремій навчальній роті РХБЗ, а згодом — півтора року служби за цією військово-обліковою спеціальністю у 128-й мотострілецькій дивізії у Мукачеві. Про це, гортаючи батьківський військовий квиток, розповів син Віктора, Олександр Стасюк.

24 лютого 2022 року мирне життя обірвалося з першими ракетними ударами московитів. У перші ж години великої війни сержант запасу Стасюк побіг до міського центру комплектування.

«Він не мав жодних вагань, казав: «я ж для цього жив усе життя, це МОЄ місце — захищати своїх людей, бо я ж сильний, хто ж, як не я?»», — згадує Олена Верлан-Кульшенко. Протягом року сержант Стасюк проходив службу в одному з батальйонів 120-ї бригади ТРО. Спочатку це була служба з охорони та оборони різних військових та важливих цивільних об’єктів на теренах Вінниччини. А потім була фортеця Бахмут.

«Він із самого початку рвався на передову, боявся, що не встигне повоювати, зробити щось заради нашої майбутньої перемоги, — згадує Олег Ханенсон. — Ми потрапили з ним у різні підрозділи бригади, тож обидва прибули на Бахмутський напрямок, але в різні місця».

Як чув Олег, КамАЗ, у якому їхав із побратимами Віктор, прямим наведенням розстріляв російський танк.

Як розповіли побратими сім’ї Віктора, на шляху до позиції машина зупинилася — міняли колесо — і буквально під ноги Віктору прилетіла ворожа міна.

Поховали загиблого захисника 12 березня у рідній Вінниці, на Алеї Героїв Сабарівського кладовища.

Вічна та світла пам’ять Герою!

 

Джерело: 
Вінницькі новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *