“Важливіші результат та ментальне здоров’я”. Романчук відновить співпрацю з тренером Нагорним перед олімпійським сезоном

Михайло Романчук – один з чотирьох українських плавців, що уже виконали норматив на Олімпійські ігри-2024. 27-річний спортсмен відібрався до Парижа-2024 на дистанціях 400, 800 та 1500 метрів вільним стилем, а також має право подати заявку для участі у запливі на 10 км на відкритій воді.

Попри успішні ліцензійні показники, Романчук завершив 2023 рік без медалей на рівні чемпіонату світу з плавання. У фіналах на на 800 м та 1500 м українець фінішував шостим та сьомим відповідно. Він перервав свою серію з трьох чемпіонатів світу поспіль з медалями і уперше з 2015 року не виграв нагороду на цьому старті.

"Це найважчий рік у моїй кар'єрі". Михайло Романчук – про незадовільний виступ на чемпіонаті світу з плавання

З початку повномасштабного вторгнення Романчук готувався до змагань у Німеччині під керівництвом тренера Бернда Беркхана. Лідер збірної України тренувався з кількома іншими іменитими плавцями, зокрема з одним із суперників Флоріаном Веллброком, якого випередив у Токіо у боротьбі за “срібло” на дистанції 1500 м вільним стилем.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт Романчук анонсував повернення до роботи під керівництвом тренера Петра Нагорного – саме із цим тренером він став 2-разовим призером Олімпійських ігор у Токіо. Своє рішення лідер збірної України пояснив як ментальними питаннями, так і бажанням бути повністю готовим до виступів на Олімпіаді у Парижі.

  • Про повернення до роботи із тренером Петром Нагорним

“Наступний рік – олімпійський сезон, і все ж таки, я вирішив повернутися до свого другого батька, до Петра Нагорного, з яким ми пройшли дуже довгий шлях разом. Він мене знає, як ніхто інший, тому повертаюся в Україну та повертаюся до тренувань з ним.

У принципі, Петро Нагорний – це все, що мені потрібно на цей момент. Я знаю, що мені треба робити, як мені треба робити. Петро Борисович знає це ще краще за мене. Наразі мені потрібно сфокусуватися на собі, на своїй роботі, на своєму ментальному здоров’ї. Це першочергові завдання.

Наскільки я знаю, то з 22 жовтня у нас також планується гірський збір у Фон-Роме, це Франція. Петро Борисович їде з нами, все в нормі, це найголовніше для мене”.

  • Про припинення співпраці з німецьким тренером Берндом Беркханом:

“Ми спокійно з Берндом поговорили. Я просто сказав, що хочу додому, що мені дуже важко у Німеччині. Звичайно, він спочатку засмутився, тому що ніхто не хоче втрачати такого спортсмена, як я. І ми досить непогано з хлопцями поладнали. Але, все ж таки, для мене в олімпійський рік важливіші мій результат та моє ментальне здоров’я. Якщо у мене все це буде, то на Олімпіаді також має все вийти”.

  • Про локацію для підготовки до олімпійського сезону

“Після того, як в Дніпрі підбили басейн, я наступного ранку відразу подзвонив директору, сказав йому, що хочу допомогти фінансово для відновлення басейну. Значну суму коштів я переправив для відбудови. У понеділок, 2 жовтня, ми виїжджаємо на тренувальний збір саме у місто Дніпро”.

  • Про відновлення після минулого сезону

“У мене був дуже довгий відпочинок. Після сезону, чемпіонату світу мені потрібно було повністю відновитися, зробити так, щоб я з новими силами та емоціями приходив у басейн. Наразі я починаю плавати самостійно вдома, коли захотів – тоді прийшов, коли у мене є час. Тому що роботи за ці півтора року назбиралося дуже багато. Тому починаємо потихенько розкручуватися. Які плани будуть, поки що сказати не можу, в голові лише Олімпіада та підготовка до неї. Усі змагання будуть вирішуватися по мірі того, у якій фізичній формі я буду знаходитися”.

  • Про конкуренцію у збірній на довгі дистанції

“Я в Україні не був практично два роки, тому не знаю. Взагалі, можливо, з’явилися якісь молоді спортсмени, які можуть тренуватися з нами, цього я не знаю. Мені треба приїхати та подивитися, хто як тренується”.

  • Про те, як реагує на повітряні тривоги після повернення до України

“Я вже вдома майже три тижні. І єдині тривоги, які були, то це у нас у Хмельницькому о четвертій, п’ятій ранку. Але оскільки ми живемо за містом, навіть з відкритим вікном ми їх не чуємо. Мама Марини [Бех-Романчук], яка живе з нами, то вона усе чує, оскільки у неї вікно виходить на місто. Тому якихось кардинальних змін я не відчув. Знаю, що йде війна, люди гинуть, дуже багато “прильотів”. Але я вдома, тут почуваю себе значно краще, аніж у мирній Німеччині”.

Михайло Романчук: що відомо

  • 27-річний український плавець, представляє на змаганнях Хмельницьку область.
  • Романчук учасник двох Олімпіад – у Ріо-де-Жанейро (2016 рік) та Токіо (2021 рік). В Японії він виборов дві нагороди: “срібло” на 1500 м та “бронзу” на 800 м вільним стилем.
  • Також у доробку Романчука три медалі чемпіонатів світу та вісім – на Євро у плаванні у звичайному басейні. А у 2022-му він також здобув першу нагороду у плаванні на відкритій воді – “бронза” на 5 км.
  • Романчук – один з чотирьох українських плавців з виконаними нормативами на Олімпіаду-2024. Також це вдалося Олександрові Желтякову (100 м та 200 м на спині), Денисові Кесілю (200 м, батерфляй) та Владиславу Бухову (50 м, вільний стиль).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *