«Дуже добре, що ми зіграли ці матчі. Ми зробимо висновки». Вадим Бражник – про підсумки серії контрольних ігор збірної України у Швеції

Головний тренер чоловічої збірної України з гандболу, представник броварського гандболу Вадим Бражник у коментарі сайту ФГУ підбив підсумки серії контрольних ігор, які національна команда 2 – 4 листопада провела у Швеції. Нагадаємо збірна України зіграла зі збірними Швеції, Норвегії (Б) та Швеції (Б). Ці матчі стали першим етапом підготовки синьо-жовтих до участі у кваліфікації на чемпіонат світу-2025. 

Вадим Бражник, головний тренер збірної України

Про турнір у Швеції

Загалом, дуже добре, що ми зіграли ці контрольні матчі, а не відразу – офіційні. Адже, насамперед, у нас чимало нових гравців – молодь, які ще не грали на такому рівні. Для них такі матчі були дуже важливими. Так, звісно, хотілось виграти хоча б одну гру.

Про матч проти Швеції

Звісно, ми розуміли, що це топ-збірна. Окрім двох гравців всі інші  виступають у Лізі Чемпіонів, перебувають на перших ролях у своїх клубах. Але програвати у 20 м’ячів – це дуже багато і дуже боляче. Ми наголошували гравцям: кожна наша помилка – це на 100% обернеться голом у наші ворота. Так і вийшли. Через це ми трошки поплили. Не вийшло зачепитись у захисті. Захист проти скандинавських команд – це завжди складніше, ніж грати проти інших європейських команд. Тому що у них інший рівень підготовки. Тут немає дуже високих гравців, або виконавців, які кидають з 10-ти метрів. Вони грають у зовсім інший гандбол, який складається в основному з обіграшу один в один, з передач та завершення зі лінії чи кидків країв. Крайні у них дуже технічні.

Матч з таким грандом, у такій атмосфері, в таких залах – це величезний досвід для багатьох наших гравців. І це теж дуже важливо.

Дмитро Тютюнник – гравець збірної України

Про гру проти Норвегії (Б)

На грі був присутній тренер першої збірної Норвегії, який дивився за цими гравцями, резервом для першої команди.

Ми зробили висновки по першій грі і до перерви у нас непогано виходило. Ми непогано зіграли в обороні, у воротах нас підтримав Антон Терехов. У нас вдало виходили контратаки. Майже половину голів з 17-ти ми забили другим темпом, на спинах, з різних позицій.

Але другий тайм, на жаль, ми провалили. Воротар норвежців у другому таймі відбив 8 наших виходів сам на сам. Ми мали шанси, але їх не реалізували. Над цим теж потрібно працювати. Вони перелаштували напад, більше стали грати  один в один, тож у нас почались вилучення. Хлопці дещо втомились і вже не було такої якісної роботи.

Звісно, хотілось, щоб пограли всі гравці. Але молодь ще не готова грати на такому рівні. Вони мають дуже велике бажання і дуже стараються, але рівень є рівень.

Про гру проти збірної Швеції (Б)

Це також дуже потужна команда, в якій грають, наприклад, гравці з німецької Бундесліги. Мені здається, що цей складі на чемпіонаті Європи міг би потрапити до шістки найсильніших. І так само ми провалили кінцівку другого тайму. Це була третя гра, і було складно.

Є основний склад, а другий склад, все ж слабший, але вони дуже хочуть грати.

Пограли всі, майже кожен гравець забив гол на цьому турнірі. І, що важливо, забивали молоді хлопці, які в перший раз потрапили до збірної. Далі будемо робити висновки. Це був дуже хороший турнір, є що аналізувати, є статистика. Ми все зробили, тож будемо далі працювати з тренерським штабом, робити висновки. І чекаємо на суперника по передкваліфікації до чемпіонату світу.

Захар Денисов – гравець збірної України

Про гру новачків

Дуже позитивний момент в тому, що ми нарешті знайшли (для збірної), правого півсереднього. Богдан Черкащенко (27 років) показав дуже якісний гандбол. Відіграв у нападі, забивав з 9 метрів, віддавав передачі в лінію, обігрував. Дуже приємний хлопець, і, я думаю, що ми будемо працювати з ним. З цим не буде проблем.

Олексій Томашевський (лінійний, 21 рік) і Данило Осадчий (лінійний, 23 роки) – це молоді талановиті гравці, у них є бажання. Але є рівень, на якому грають інші команди, і їм поки важко. Але вони стараються і побачимо, що буде далі. Це (лінійні) важка позиція, вони мають грати в центрі захисту. Якщо в нападі є плюси в їхній грі, то в обороні вони не завжди справляються. Ми з ними спілкувались. Їм треба працювати в клубах, адже у збірній немає часу вчити гравців. Потрібно працювати у себе в клубах і приїжджати до збірної готовими відразу до ігор.

Денису Саварину (правий півсередній, 21 рік) потрібно ще пограти в Україні, в Єврокубках аби вийти на рівень збірної. Він сам це розуміє, ми з ним поговорили. Він дуже хотів, намагався. Впевнений, що перед ним гарне майбутнє. Але він ще має багато працювати.

Ярослав Котюк  (лівий крайній, 23 роки) і Дмитро Редькин (правий крайній, 19 років) зіграли стандартними другими номерами, зіграли впевнено. Закинули свої голи. Так, були помилки, але загалом, як другі номери, або, як гравці, які виходять, аби підтримати і дати перепочити першим номерам, я вважаю, вони впорались зі своєю задачею. Тому далі ми з ними співпрацюємо. Це молодь, яка у майбутньому зможе себе дуже непогано проявити.

Ярослав Котюк зіграв свої перші матчі у збірній України

На Микиту Литвиненка(розігруючий, 20 років) можна сподіватись, і я бачу його в команді, але треба більше грати. Потрібно було трохи більше часу йому дати, але в цих іграх не завжди  виходило, бо грали й інші гравці.Загалом, він виходив і показував те, що я від нього очікував. Тому, я думаю, що ми з ним будемо працювати далі.

Про гру воротарів

Непогано зіграв Антон Терехов. Майже виступив у ролі першого голкіпера, мав гарний відсоток сейвів. Геннадій Комок так само допоміг. У грі з норвежцями Терехов добре зіграв перший тайм, але потім трошки провалився, вийшов Комок, допоміг нам.

Тому, я вважаю, це дуже гарний тандем. Ми завжди знаємо, що Комок може вийти, зробити в потрібний момент кілька сейвів і команда виграє, але на цьому турнірі Антон Терехов проявив себе як лідер. Я задоволений, тому що були напрочуд важкі кидки, багато кидків з 6 метрів, я розумію, що це дуже складно, але вони впорались, допомагали команді. До них нема питань. І я розумію, що для них це дуже прикро, коли ти добре граєш, а команда програє.

Антона Терехова організатори визнали найкращим гравцем збірної України у матчі проти збірної Швеції (Б)

Про висновки по грі збірної

До лідерів команди, як завжди, більші вимоги. Вони робили свою роботу, хоча є питання по їх грі. І я окремо з кожним розмовляв.

Якщо говорити по командній грі, то я дуже хотів другий темп. І перша та, особливо, друга гра показали, що ми це добре реалізували. Всі добре побігли, розігрували швидкий центр, багато на цьому забили голів. Зараз всі на цьому забивають, і треба це використовувати. З усіх голів, які нам забивали, майже 50% забили з переходу, не з першого, а на спинах – команди біжать дуже добре. Ми це також прагнули зробити, але не завжди виходило, бо місцями у нас немає рівноцінних замін, гравці втомлюються. Тому над цим також потрібно працювати.

 

Швеція – Україна 46:26 (23:12)

2 листопада. Ескільстуна, Швеція. Stiga Sports Arena 

ШВЕЦІЯ (голи): Карлсбогард – 1, Петтерссон – 4, Ванне – 5, Клаар – 2, Пеллас – 5, Лагергрен – 5, Готтфрідссон – 6, Сандел – 3, Нілсоон – 1, Карлссон – 6, Йоханссон – 4, Валлініус – 3. Головний тренер – Гленн Солберг.     

УКРАЇНА

Воротарі: Антон Терехов, Геннадій Комок

Польові гравці: Андрій Акіменко – 2, Захар Денисов – 1, Дмитро Артеменко – 2, Олександр Тільте – 3, Ігор Турченко – 5, Дмитро Горіга – 3, Тарас Міноцький – 2, Богдан Черкащенко – 7, Данило Осадчий – 1, Ярослав Котюк, Микита Литвиненко, Денис Саварин, Дмитро Редькин, Олексій Томашевський, Дмитро Тютюнник.

Норвегія (Б) – Україна 35:29 (13:17)
3 листопада. Ескільстуна, Швеція. Контрольний матч
НОРВЕГІЯ
 (голи): Ліен – 3, Берг – 2, Хаугсен – 1, Норберг – 2, Сиверсен – 2, Гротта – 3, Гелдал – 3, Горген – 2, Туе – 6, Янсруд – 5, Гьєрдален – 3, Йонсен – 3. 
УКРАЇНА
Воротарі: Антон Терехов, Геннадій Комок

Польові гравці: Дмитро Тютюнник – 8, Андрій Акіменко – 2, Захар Денисов – 1, Дмитро Артеменко – 2, Олександр Тільте, Ігор Турченко – 5, Богдан Черкащенко – 4, Дмитро Горіга – 5, Денис Саварин – 1, Тарас Міноцький, Данило Осадчий, Ярослав Котюк, Микита Литвиненко, Дмитро Редькин – 1.

Україна – Швеція(Б) 26:34 (11:17)
4 листопада. Ескільстуна, Швеція. Контрольний матч
УКРАЇНА
Воротарі: Антон Терехов, Геннадій Комок 
Польові гравці:  Дмитро Тютюнник – 4, Андрій Акіменко – 5, Захар Денисов – 3, Дмитро Артеменко – 2,  Ігор Турченко – 3, Богдан Черкащенко – 4, Дмитро Горіга – 1, Данило Осадчий – 2, Ярослав Котюк – 2, Олександр Тільте, Денис Саварин, Тарас Міноцький, Микита Литвиненко, Дмитро Редькин.

Дмитро Горіга – гравець збірної України

Збірна України. Статистика польових гравців

(по трьом матчам проти збірних Швеції, Норвегії (Б) та Швеції (Б)).

 

Андрій Акіменко  – 9 голів / 15 кидків

Дмитро Артеменко – 6/9

Дмитро Горіга – 9/17

Захар Денисов – 5/6

Ярослав Котюк – 2/3

Микита Литвиненко – 0 /1  

Тарас Міноцький  – 2/4

Олександр Тільте – 3/7

Олексій Томашевский

Ігор Турченко – 13/29

Дмитро Тютюнник 12/14

Дмитро Редькин – 1/2

Денис Саварін – 1/1

Данило Осадчий – 3/8

Богдан Черкащенко – 15/21

 

Ігоря Турченка організатори визнали найкращим гравцем збірної України у матчі проти збірної Швеції

 

Склад збірної України на контрольні ігри у Швеції

Воротарі:

1. Антон Терехов (28.07.1992, Румунія)

55. Геннадій Комок (05.07.1987, «Бузеу», Румунія)

 

Ліві крайні:
4. Ярослав Котюк (25.06.2000, «Мотор»)

11. Захар Денисов (01.03.1990, «Мотор»)
13. Дмитро Артеменко (18.01.1996, «Гурнік Забже», Польща)

 

Ліві півсередні:
17. Ігор Турченко (04.12.2000, «Лімож», Франція)
24. Дмитро Горіга (08.10.1997, «Екс», Франція)

 

Центральні:
15. Олександр Тільте (10.04.1995, «Хробри Глогув», Польща)
25. Микита Литвиненко (04.02.2003, «Амбер», Литва)

35. Тарас Міноцький (15.01.2000, «Гурнік Забже», Польща)

 

Праві півсередні:

7. Денис Саварин (05.10.2002, «Одеса»)

53. Богдан  Черкащенко (10.09.1996 «Квідзин», Польща)

Праві крайні:
5. Андрій Акіменко (12.06.1994, «Динамо Бухарест», Румунія)

19. Дмитро Редькин (07.03.2004 «Гросвальштадт», Німеччина)

Лінійні:
10. Олексій Томашевський (10.10.2002, «Лемго» Німеччина)

71. Дмитро Тютюнник (07.03.1993, «Мотор»)

89. Данило Осадчий (10.04.2000, «Уеска», Іспанія)

Головний тренер – Вадим Бражник

Тренерський штаб: Сергій Процюк, Іван Шурша, Олександр Дудко

Усі фото – Федерація гандболу України

Федерація гандболу України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *