Гравці “Динамо” на ЧС із футболу: факти, про які ви не знали. Частина 1

13 травня 2024 року ФК «Динамо» (Київ) відзначив своє 97-річчя. Погортаємо сторінки історії команди з берегів Дніпра. У різні роки провідні гравці київського клубу у складі збірної колишнього СРСР виступали на чемпіонатах світу. З мундіалів і почну.

Джерело – https://www.obozrevatel.com/

Півзахисник Юрій Войнов став першим гравцем «Динамо», який зіграв на чемпіонаті світу. 23 червня 1957 року в Москві він виступав у складі збірної в першому відбірковому матчі ЧС-1958 проти збірної Польщі – 3:0. Наступна відбіркова зустріч із командою Фінляндії у складі нашої збірної вийшли вже троє динамівців. Місце у ворота зайняв Олег Макаров, у середній лінії Юрій Войнов, у нападі – Віктор Фомін. Перемога – 2:1, один із м’ячів забив Войнов. Успішно зігравши у своїй відбірковій групі, наша команда вийшла у фінальний турнір ЧС-1958, який приймала Швеція.

У фінальному турнірі виступав у складі збірної тільки Войнов. В 1/4 фіналу наша команда поступилася 0:2 шведам і вибула з претендентів на медаль. У фіналі збірна Швеції поступилася 2:5 команді Бразилії, два м’ячі забив 17-річний дебютант переможців Пеле. Відмінно зігравши всі п’ять матчів у Швеції, Юрій Войнов потрапив до числа найкращих гравців чемпіонату світу.

ЧС-1962. VII Мундіаль проходив у Чилі. В 1/4 фіналу збірна колишнього СРСР зійшла з дистанції, поступившись господарі чилійцям – 1:2. Цього разу до відбіркових матчів кияни не залучалися. А в Південній Америці виступав тільки Віктор Каневський. Чемпіонами світу знову стали бразильці, перемігши у фіналі 3:1 збірну Чехословаччини.

ЧС-1966. VIII Мундіаль проходив в Англії. У складі нашої команди виступали київські динамівці Леонід Островський, Йожеф Сабо, Віктор Серебрянніков і Валерій Поркуян, який у чотирьох матчах забив чотири м’ячі. У півфіналі наша збірна поступилася 1:2 команді ФРН, яка у фіналі зі свого боку програла англійцям 2:4 у додатковий час. Уперше ФІФА ухвалила рішення нагородити чемпіона світу золотими медалями, другого призера – позолоченими, третього – срібними і команду, що посіла четверте місце, – бронзовими. Але в підсумку найкращий бомбардир збірної залишився без медалі – бронзові нагороди отримали тільки 11 футболістів, які брали участь у матчі за третє місце. Єдиним динамівцем, який має у своїй колекції медаль чемпіонату світу 1966 року, виявився Йожеф Сабо.
ЧС-1970. IX чемпіонат світу приймала Мексика. Із 14 місць у фінальному турнірі Європа отримала вісім. П’ять міст країни приймали матчі Мундіалю. Уперше на чемпіонаті світу були дозволені заміни під час гри. Наша команда успішно виступила у відбірковому турнірі. У матчі-відкритті зустрілися збірні Мексики та СРСР. Бойова нічия – 0:0. У другій грі наша команда перемогла команду Бельгії – 4:1, а потім була обіграна збірна Сальвадору – 2:0. Як і в грі з бельгійцями, двічі відзначився Бишовець. Наші футболісти завоювали путівку в 1/4 фіналу. На цьому етапі нашим суперником була збірна Уругваю – дворазовий чемпіон світу. 90 хвилин не дали переваги жодній із команд. У додатковий час на 116-й хвилині гри, вважаючи, що м’яч перетнув лінію воріт, наші футболісти зупинилися, чекаючи, що суддя зупинить гру. Уругвайці розсудили інакше і забили м’яч у наші ворота. Арбітр визнав, що все зроблено в рамках правил і зафіксував взяття воріт. Груба суддівська помилка. Знову каменем спотикання для нашої збірної став чвертьфінальний бар’єр.

У складі збірної СРСР у фінальному турнірі грали Мунтян, Бишовець, Хмельницький, Пузач, Серебрянніков. У відбірковому турнірі надійно захищав наші ворота Рудаков, який напередодні фінального турніру серйозно пошкодив плече. На фронтовій частині стадіону «Ацтека» після завершення чемпіонату світу було встановлено пам’ятні дошки з барельєфами найкращих гравців команд-учасниць фінального турніру. У збірної СРСР цієї частини був удостоєний Анатолій Бишовець. Переможцем IX чемпіонату світу стала збірна Бразилії, яка обіграла у фіналі 4:1 італійців. Пеле був названий найкращим гравцем. «Золота богиня» вирушила на вічне зберігання до Бразилії.
ЧС-1978. Відбувався він в Аргентині. Збірна СРСР вдруге поспіль не змогла подолати відбірковий бар’єр. Угорщина на очко випередила нашу команду і стала переможцем дев’ятої групи відбіркової стадії XI чемпіонату світу. У чотирьох зустрічах відбіркового турніру зі збірними Греції та Угорщини у складі нашої команди виступали Коньков, Трошкін, Онищенко, Буряк, Блохін і Матвієнко. Золоті медалі вперше завоювала збірна Аргентини, яка обіграла в додатковий час команду Нідерландів – 3:1.

Друзі, друга частина матеріалу «Динамівці на чемпіонатах світу» наступного разу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *