“Могли б у теніс пограти, у футбол. А вони сидять у смартфоні”: як на малій батьківщині Ломаченка і Стерненка відроджують спортзал

Спорт 24 – про групу активних громадян у сумних реаліях української глибинки.

Літо, море, Затока. Споконвіку ця нерозлучна тріада будила в нашій уяві найприємніші спогади. А зовсім поруч Дністровський лиман і його перлина – Аккерманська фортеця (найбільша в Україні, до речі). Із такими легендарними сусідами межує Шабівська територіальна громада – 14 сіл із центром у Шабо, ще однією туристичною привабою. Розкішні виноградники буяли тут від часів давніх греків та генуезців.

Проте за красивим фасадом, як це часто буває, ховається обдерта штукатурка. Звичайне життя – зі своїми насущними проблемами. Якщо відхилитись від популярного маршруту і завітати у такі невеличкі села громади, як Адамівка, Благодатне чи Авидівка, то потрапите у класичну українську глибинку – погані дороги, незадовільне транспортне сполучення з містом (у нашому випадку – Білгородом-Дністровським), одна школа на кілька населених пунктів.

Причому школа ця в Адамівці – без елементарних умов для фізичного розвитку дітей. Простіше кажучи, спортзалом тут ніколи й не пахло.

“Там навчаються 113 діток – з першого по дев’ятий клас, – розповідає Sport24.ua Галина Карпова. – Могли б у теніс пограти, у футбол. А вони сидять вдома – у телевізорі чи смартфоні. Усі спортивні секції чи гуртки – аж у Білгороді-Дністровському. Навіть в адміністративному центрі – селі Шабо – нема того, що потрібно діткам.

Ще одна перепона – дорога, яка у настільки аварійному стані, що перевізник здійснює рейси лише двічі на тиждень. Тобто, навіть якщо у батьків наявне бажання та фінансова спроможність кудись записати своє чадо, вони не мають можливості туди добиратися. Власні автівки є лише в одиниць”.

Галина Василівна – заступниця голови громадської організації “Я вірю в силу доброти”. З початку повномасштабного вторгнення вона і ще півтора десятка активних мешканців Шабівської громади поринули у волонтерство з головою.

“Ми змогли знайти по кілька ініціативних осіб у кожному селі. Кожен з активістів повідомляв нам про проблеми, а ми з керівництвом громади їх вирішували. Так працювали у 2022-23 роках. За цей час реалізували шість соціальних проектів: ремонт і облаштування укриттів, фельдшерських пунктів і пунктів незламності тощо. Зрозуміли, що таке кошти грантодавців і як за них звітувати. А у січні 2024 року зареєстрували власну громадську організацію”, – доповідає пані Карпова.

Галина Карпова

Зараз вона очолює команду, яка працює над проєктом облаштування спортзалу для учнів школи в Адамівці. Адже, як виявилося, нічого неможливого немає – було б бажання.

“Місцева влада знайшла приміщення, бо будівля Адамівського закладу освіти, як вам уже відомо, ніколи не передбачала спортивного залу. Це нонсенс! – з легким докором констатує Галина Василівна. – А недалечко, за 300 метрів, – будинок культури. Велика, красива будівля, яка функціонує не на повну силу, на жаль. Голова громади Павло Павленко каже: “Ви знайдіть гроші, а ми зі свого боку допоможемо провести ремонт”. Приміщення – 175 квадратних метрів. Громада вже це зробила. Залишилось знайти фінансування – облаштувати зал і буде супер!”

За словами ентузіастів, школярі матимуть можливість займатися настільним тенісом, волейболом, футболом, баскетболом, бадмінтоном, також встановлять гімнастичні снаряди і тренажери. “Ми сформували цей перелік не самі, а з батьками та вчителями. Також наша громадська організація подбала про велике укриття для дітей на випадок повітряних тривог. Минулого року були прильоти по базах відпочинку у Затоці. Зараз, дякувати Богу, набагато спокійніше. Але хто його знає, що буде завтра?” – каже Галина Карпова.

Загалом, щоб закрити абсолютно всі потреби проєкту, потрібно зібрати 149 950 гривень. Сума ніби й не астрономічна, але збирають зі світу по нитці. “А чи не думали ви звернутися до свого легендарного земляка Василя Ломаченка?” – запитую співрозмовницю.

“Ми цю тему пропрацьовували, – запевняє Галина Василівна. – Василь зараз не в Україні, але є зв’язок, тому все можливо. Він завжди відгукується на прохання про допомогу”.

Народився в цих краях й інший знаменитий українець – Сергій Стерненко, громадський активіст і популярний YouTube-блогер. “Сергій – зі сусідньої громади. Наразі за фінансовою чи медійною підтримкою ми до нього не зверталися, але матимемо його на увазі”, – каже заступниця голови ГО “Я вірю в силу доброти”.

Поки вона повністю зосереджена на остаточному вирішенні питання спортзалу для школи в Адамівці. Збір триває. Долучитися гривнею може кожен. Хтозна, можливо саме там свої перші кроки зробить майбутня зірка українського спорту?

ДОПОМОГТИ ПРОЄКТУ МОЖНА ТУТ

Громадська організація “Соціальна платформа “Моє місто”
Місцезнаходження: 65023, Україна, м. Одеса, вул. Троїцька 43, Б. тел.: +380 95 873 02 46
IBAN: UA343220010000026002990000715
Банк: АТ “УНІВЕРСАЛ БАНК”
ЄДРПОУ: 40007279
Призначення платежу: Благодійна допомога проєкту “Доступний спорт для дітей та молоді Шабівської громади” Без ПДВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *