Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

Минулого тижня хокейну спільноту України шокувало те, що відбулося в Федерації хокею України (ФХУ). В день чергового засідання Ради ФХУ офіційні сторінки Федерації о соцмережах повідомили про таємниче відсторонення декількох членів Ради через “звернення військового, який попросив відсторонити їх за проросійскість”. Ніяких доказів вини цих людей надано не було. Згодом ресурси ФХУ повідомили про те, що засідання Ради ФХУ не відбудеться через відсутність кворуму, а наостанок усіх добили новиною про намагання невідомих людей захопити офіс Федерації хокею.

Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

Як по сигналу на багатьох спортивних сайтах країни вийшли однотипні інтерв’ю президента ФХУ Георгія Зубка, де він звинуватив всіх і вся у змові проти нього і українського хокею.

Ми вирішили поспілкуватися з віцепрезиденткою ФХУ, а тепер і виконуючою обов’язків президента організації Олександрою Слатвицькою для того, щоб дізнатися думку іншої сторони конфлікту та розібратися у цій супердетективній історії.

Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

– Олександро, розкажіть що ж сталося в Федерації хокею? Ще навесні, коли Георгій Зубко підбивав підсумки сезону для нашого хокею в інтерв’ю різним медіа – все було чудово, за його ж словами.

– У членів Ради, яка є колективним органом управління нашої Федерації, накопичилось багато питань до президента. В тому числі фінансових питань щодо напрямків використання цільових коштів Федерації. Президент всіляко уникав відповідей, а коли від нього почали вимагати таких пояснень, почались напади на членів Ради.

– Саме тому зʼявилися так звані проросійські матеріали та слід відносно пана Брезвіна, які повʼязують з тим, що замовником цих публікацій є Зубко?

– Я думаю, що це прямо пов’язані між собою події. Наскільки відомо, особи, з боку яких пролунали такі звинувачення, є пов’язаними з паном Зубко тісними особистими, родинними зв’язками. Слід зазначити, що такі дії колишнього президента стали наслідком остаточної втрати довіри до нього з боку членів Ради Федерації.

Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

– Що передувало та привело до втрати довіри?

– По-перше, стиль керівництва. На жаль, усі спроби небайдужих членів Федерації взяти на себе ті чи інші обов’язки вирішення поточних та нагальних питань з організації роботи не знаходили уваги та розуміння президентом. Він повністю замкнув на собі управління Федерацією, що не просто викликало питання, але й негативно відображалось на результатах роботи Федерації в окремих сферах. Президент систематично не реагував на дзвінки та звернення керівників клубів, дитячо-юнацьких шкіл, відокремлених підрозділів.

По-друге відсутність ефективності роботи офісу Федерації. Актуальні питання порядку підготовки збірних команд України та участь їх у міжнародних змаганнях, забезпечення їх фінансування, підготовка прийдешнього сезону та інші. Взагалі фінансовий стан Організації наразі під великим знаком питанням і ніхто не має жодних відповідей.

Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

Мною особисто були організовані міжнародні заходи з нашими іноземними колегами для збору коштів в підтримку українського хокею, хоча це не входило до моїх посадових обовʼязків: Тур студентської збірної Західною Канадою в 2023 році, матч в Белфасті, турнір в Тампере, виставкові матчі в Калгарі за участі юнацької збірної та інші. Ми отримали фінансову підтримку від іноземних партнерів, але звіту про використання коштів не отримали. В липні цього року молодіжна збірна могла проводити підготовку в місті Денбері, США, за рахунок американських партнерів. Однак, через бездіяльність пана Зубка, відповідних доручень так ніхто з працівників офісу не отримав, як наслідок етап підготовки скасований.

Це не є вичерпний перелік питань, необхідність вирішення яких призвели до вимушеного звернення членів Ради Федерації провести засідання, яке було скликане на 19 липня. Але на початку засідання Ради пан Зубко оголосив, що сім членів Ради Федерації є проросійськими та як такими, що не можуть брати участь у голосуванні, як наслідок він одноосібно вбачав відсутність кворуму – після такого штучного усунення членів Ради, чим намагався зірвати роботу Ради. Звісно, що всі члени Ради були шоковані таким фінтом президента.

– Цікаво, а що було і буде далі?

– Звісно, була відповідна реакція членів Ради. По-перше, ніхто не звернув увагу на таку маніпулятивну спробу зірвати засідання Ради, оскільки це було здійснено всупереч норм Статуту та регламентних документів Федерації. Члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка. Мене призначили тимчасово виконуючою обов’язки президента. Таке рішення було прийнято у відповідності з діючим Статутом Федерації.

Також було вирішено провести звітно-виборний Генеральний Конгрес у вересні поточного року, на якому будуть розглянуті питання обрання нового керівництва та проведення аудиту Федерації.

Ми вже повідомили керівні органи українського спорту про зміни в керівництві Федерації, а також направили відповідний лист в Міжнародну федерацію хокею.

Віцепрезидентка ФХУ: члени Ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень президента Федерації – Георгія Зубка

– Цікаво, а що Георгій Зубко?

– Георгій намагається втриматися на посаді незважаючи на рішення вищого керівного органу Федерації. Вже 19 числа примусово змінив паролі офіційних інтернет ресурсів Федерації, включаючи офіційний сайт та заблокував корпоративні адреси відповідальних працівників. Таким чином, фактично привласнивши собі інформаційні ресурси Федерації, продовжує поширювати неправдиву інформацію.

Федерація продовжує працювати, чекає на 146 одиниць дитячої форми від Міжнародної федерації хокею, 25 комплектів екіпірування для парахокею, погоджуються благодійні заходи у Фінляндії, організовуються навчально-тренувальні збори збірних команд, йде підготовка до Олімпійської кваліфікації, готується онлайн семінар для тренерів з Дереком Лалондом та Скотті Боуменом, та багато інших напрямків, які потребують щоденної уваги та над якими ми працюємо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *