Ігор Фаніян: «Українська школа боксу сильніша за мексиканську. Арам це доведе 3 серпня»

Керівник Spartabox Faniian Promotions Ігор Фаніян в ексклюзивному інтерв’ю Національній лізі професійного боксу України розповів про організацію великого вечора боксу 3 серпня у Києві, в головному бою якого чемпіон WBF у першій напівсередній вазі Арам Фаніян (24-2, 6 КО) та мексиканець Хуан Родрігеc (34-9, 29 КО) посперечаються за пояс WBO Global.

Також в межах івенту боксер бріджервейту Сергій Радченко (10-7, 5 КО) відбоксує з сербом Андреєм Пешичем (15-2-1, 8 КО) за пояс WBC Silver, а українці Ярослав Михалушко (6-0, 5 КО) та Сергій Швець (8-1, 4 КО) визначать володаря титулів WBC Ukraine та чемпіона України.

Ігор, які у вас очікування від великого шоу від Spartabox Faniian Promotions 3 серпня у Києві?

Очікування, як завжди, такі, що я хочу, аби все пройшло на відмінно. І з організаторської сторони, і зі спортивної. Я зі своєю командою думаю і про різні деталі організаційного процесу, і про те, як хлопці відбоксують. Зокрема боксуватиме мій брат Арам Фаніян, в якого буде дуже сильний супротивник – мексиканець Хуан Родрігес. Цей хлопець є шульгою, він дуже незручний. Проте ми знаємо, що українська школа боксу сильніше, і Арам це доведе 3 серпня.

Ваш брат і боксер Spartabox Faniian Promotions Арам Фаніян, як ви вже сказали, відбоксує за четвертий титул в профі-кар’єрі. Що для вас особистого, як брата та промоутера, значить цей бій Арама?

До речі, це буде бій не за четвертий, а вже за п’ятий пояс в кар’єрі Арама. Перший титульний поєдинок, який пройшов 2 жовтня 2018 року і на кону якого був титул WBC Youth Silver, Арам спірно рішенням суддів програв мексиканцю Рене Хирону. Але, напевно, так потрібно було, адже після того поєдинку Арам повернувся зовсім іншим боксером.

Дуель 3 серпня значить особисто для мене багато чого, адже ми разом розвиваємо кар’єру Арама: він зі свого боку, я зі свого. Я переживаю за нього, коли він в рингу, як за самого себе. Ми разом святкуємо перемоги і розділяємо сум після поразок.

Ігор Фаніян / Facebook Spartabox

Які сильні якості Арама в рингу?

Насправді, у нього дуже багато сильних якостей. Наприклад, він швидкий, витривалий, він може показувати технічний бокс. Взагалі Арам комплексний боксер, що і демонструє в кожному своєму поєдинку.

Які у вас враження від мексиканця Хуана Родрігеса, який стане суперником Арама? Дивились його бої?

Мексиканці – вольові боксери, вони завжди йдуть вперед і ніколи не здаються. Це закладено в їх характері. От і Родрігес такий самий. Ми дивились його попередні бої, взяли з них для себе необхідну інформацію. Він – досвідчений хлопець, який має великий досвід поєдинків за міжнародні титули. Ми налаштовуємось показати гарний бокс.

Чи легко мексиканець та його команда погодились приїхати до України з огляду на велику війну?

Скажу, що в Україну наразі не хочуть їхати навіть українці, які зараз через війну знаходяться за кордоном. Хоча вони тут виросли. Проте в кожного своє життя і кожен вирішує, що йому робити. Щодо Родрігеса, то тим, що він погодився в час великої війни в нашій країні приїхати до нас, він показав, що він сміливий хлопець, і що їде до Києва лише за перемогою. Проте я вірю, що титул після бою буде на поясі Арама.

Для Арама цей бій – ще один крок на шляху до поясу чемпіона світу?

Так, цей бій нам необхідний аби ще ближче наблизитись до дуелі за повноцінний титул. Ми обрали версію, за якою будемо рухатись на титул – це Всесвітня боксерська організація (WBO). Наразі нам потрібно виграти цей бій, завоювати пояс, і далі рухатись до основної цілі. Нам належить пройти ще довгий шлях, але ми до нього готові.

Бій за пояс WBC Silver у бріджервейті між Сергієм Радченком та Андреєм Пешічем додасть потужності шоу, так?

Це ще один поєдинок, на який я дуже очікую. Spartabox Faniian Promotions разом з WBC Ukraine та Віктором Мілевським роблять цей дуже крутий бій. Він додасть шоу не просто потужності, а й епатажності, адже це важковаговики. Для Сергія Радченка цей поєдинок – нагода стати претендентом на пояс чемпіона світу WBC у бріджервейті, і він прагне нею скористатись.

Взагалі в нашому шоу буде три поєдинки за титули, чого в Україні вже дуже давно не було. третій бій, про який йде мова, це протистояння між Ярославом Михалушком та Сергієм Швецом за пояси чемпіона України та WBC Ukraine у напівсередній вазі.

Наскільки для українських вболівальників круто, що навіть в такі важкі часи завдяки шоу від Spartabox Faniian Promotions ми всі зможемо побачити в Україні бої за пояси WBO та WBC?

Я не знаю, наскільки це круто для фанатів, я просто роблю свою роботу. Роблю те, чому я навчався впродовж всього життя. Я вважаю, що якщо бокс дав мені стільки всього, то я не можу взяти його просто і кинути. Це моя така риса характеру. Я так само і з людьми працюю: навіть якщо людину кинув увесь світ, але ця людина була зі мною чесна, то я поспілкуюсь з нею обов’язково.

Думаю, багатьом людям це подобається. Вони розуміють, що ми розвиваємо бокс для нашої країни, для наших дітей, що ми хочемо, аби про Україну говорили і говорили в контексті нашої великої боксерської спадщини.

Аби організувати такий великий вечір боксу, який пройде 3 серпня, потрібні дуже великі кошти. Це просто на організацію, не кажучи вже про збір для Сил оборони. І нам це зробити допомагають звичайні люди з бізнесу, з культури, звичайні українці, які просто хочуть допомогти. В них немає цілі піаритись на цьому, вони просто хочуть зробити щось добре для співвітчизників.

У вашого вечора боксу також буде велика благодійна складова, так? Можете розповісти про це детальніше?

В нашому турнірі буде боксувати пара, в якій до рингу вийдуть ветерани війни. Одним з них буде Роман Добряк – він дуже крутий військовий, і був випадок, коли я йому сказав, що ми домовились з американським фондом, до якого вони можуть поїхати і зробити нові протези, він сказав, що йому це не потрібно, щоб ми краще зібрали кошти для його побратимів. Другим бійцем буде хлопець, який втратив ногу під час аварії, але завжди мав мрію боксувати.

Також в нас є друзі з Департаменту патрульної поліції, з СБУ, з ГУР. Ми з усіма ними дружимо, всіх підтримуємо, багато хлопців тренуються у нас в залі. Тому нам би хотілось і для них зібрати певну суму.

Під час січневого шоу, як ви пам’ятаєте, ми зібрали кошти на відновлення ДЮСШ у Миколаєві, в якій займався боксом Сергій Дерев’янченко. Крім цього ми зібрали 2,5 млн гривень для військових. В нас всі ці моменти задокументовані.

Ви неодноразово публікували в соціальних мережах підтримку з боку Офісу Президента України. Як там сприймають боксерські шоу?

Ми дуже поважаємо нашого Президента Володимира Зеленського, ми справді маємо гарну комунікацію з представниками Офісу Президента, які нам постійно надають велику підтримку. Якщо Офіс Президента заявляє, що підтримує нас в наших починаннях, – для нас цього вже достатньо.

Я дуже вдячний Офісу Президента за те, що там позитивно сприймають наші ініціативи. Ми розвиваємо і продовжимо розвивати бокс в Україні.

Щоб ви хотіли сказати вболівальникам напередодні шоу?

Я хотів би сказати, що всіх фанатів боксу 3 серпня очікуватимуть захоплюючі протистояння. Кожен боксер, який вийде до рингу, вийде туди, аби перемогти. Не важливо, який буде рівень: чи це буде мейнівент, чи бій дебютантів – ви побачите яскраві протистояння та волю до перемоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *