«The Will to Win: воїни спорту» — під такою назвою відбулося відкриття виставки у Національному музеї історії України у Другій Світовій війні

Експозиція приурочена участі України в Іграх XXXIII Олімпіади 2024 року в м. Париж. Виставка відбувається за підтримки Офісу Президента та у співпраці музею з Національним олімпійським комітетом України.

На відкриття експозиції завітав президент НОК України Вадим Гутцайт. Він подякував директорові Національного музею історії України у Другій Світовій війні Юрію Савчуку, адже ці експонати будуть нагадувати, що спорт не поза політикою. А також додав:

«На початку повномасштабного вторгнення наш президент Володимир Зеленський дав мені доручення — зберегти український спорт, зберегти українську збірну. І зараз наша команда буде брати участь в Олімпійських іграх…

Весь світ ще раз побачить, що Україна вистояла, що ми вже перемогли: 140 спортсменів та спортсменок на спортивних аренах Парижа будуть представляти Україну».

На виставці представлені артефакти, які висвітлюють історію олімпійського руху в Україні від часів відродження Олімпійських ігор наприкінці ХІХ ст. до сьогодення.

Основу експозиції складають об’єкти, що були зібрані на зруйнованих російською армією спортивних локаціях. Це пошкоджені, розбиті та оплавлені внаслідок бойових дій фрагменти кубків, спортивний інвентар, стадіонні крісла та ворота, а також багато іншого.

Чільне місце у виставці відведено пам’ятній дошці, на якій викарбувані імені усіх тренерів та спортсменів, які віддали своє життя за Україну у війні проти росії.

Окремий розділ виставки — «The Will to Win: воїни спорту» зі світлинами фотографа Миколи Синельникова, що свідчать про непереможний дух українських спортсменів, які готувалися до головних стартів чотириріччя всупереч усім спробам російських військ знищити інфраструктуру, зокрема спортивну. Участь України в Іграх цьогоріч — це потужний меседж світовій спільноті, що наш народ бореться і здатен перемагати.

Запрошуємо усіх киян та гостей міста відвідати експозицію за адресою м. Київ, вул. Лаврська, 27.  Виставка триватиме упродовж двох місяців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *