Україна повторила антирекорд за кількістю жінок у плаванні на Олімпіаді-2024: як падало представництво на Іграх

Україна повторила антирекорд за представництвом жінок у плаванні на Олімпіадах. Як і в Токіо-2020, до складу збірної на Ігри-2024 у Парижі ввійшла всього одна спортсменка — 19-річна Ніка Шарафутдінова, родом з Кривого Рогу, для якої ця Олімпіада стала першою в карʼєрі.

Шарафутдінова відібралася на Ігри не завдяки виконаному кваліфікаційному нормативу, а за принципом універсальності. Організатори надали квоту українці для дотримання гендерного балансу.

Скільки плавчинь представляли Україну на Олімпіадах

Рекорд за кількістю жінок у команді з плавання Україна встановила на Олімпійських іграх-2000 у Сіднеї. Тоді “синьо-жовтих” представляли 12 плавчинь. Та ж Олімпіада стала найкращою для українок за результатами: Яна Клочкова завоювала три медалі — два “золота” та “срібло”.

Загалом за історію участі в Олімпіадах у жіночих дисциплінах з плавання Україна здобувала пʼять нагород, усі вони належать Клочковій. Утім, з 2008 року результати почали падати: за пʼять Олімпіад українські плавчині не вийшли до жодного особистого фіналу. Найкращий показник за 16 років — девʼяте місце Дарини Зевіної в Ріо-2016.

Найгірші показники за жіночим представництвом Україна мала на останніх двох Олімпіадах: у Токіо (2021), де виступала лише Зевіна, і Парижі (2024).

  • Атланта-1996 — 3 (Світлана Бондаренко — четверте місце, Олена Лапунова, Наталія Золотухіна).
  • Сідней-2000 — 12 (Яна Клочкова — два “золота” та “срібло”, Світлана Бондаренко, Ольга Мукомол, Надія Бешевлі, Ольга Береснєва, Жанна Лозумирська, Олена Лапунова, Інна Нікітіна, Марія Огурцова; лише в естафеті: Валентина Трегуб, Олена Грицюк, Альбіна Бордунова).
  • Афіни-2004 — 9 (Яна Клочкова — два “золота”, Світлана Бондаренко, Ірина Амшеннікова, Ольга Береснєва, Олена Лапунова, Ольга Мукомол, Наталія Самородіна, Ірина Майструк, Катерина Зубкова).
  • Пекін-2008 — 10 (Катерина Зубкова — 21-ше місце, Юлія Підлісна, Тетяна Хала, Ганна Хлістунова, Дар’я Степанюк, Ганна Дзеркаль, Оксана Серікова, Наталя Худякова, Ірина Амшеннікова; лише в естафеті: Катерина Дікіджі).
  • Лондон-2012 — 5 (Дарина Зевіна — 12-те місце, Ганна Дзеркаль, Дар’я Степанюк, Марія Лівер; лише в естафеті: Ірина Главник).
  • Ріо-2016 — 2 (Дарина Зевіна — девʼяте місце, Дар’я Степанюк).
  • Токіо-2020 (2021) — 1 (Дарина Зевіна — 19-те місце).
  • Париж-2024  1 (Ніка Шарафутдінова — 22-ге місце).

На трьох з останніх чотирьох чемпіонатів світу (2019, 2023, 2024) в українській заявці не було жодної жінки, а у 2022-му ввійшла тільки одна — Каміла Ісаєва.

“Треба мотивувати”: як ситуацію коментує Шарафутдінова

Єдина представниця України в жіночому плаванні на Іграх у Парижі Ніка Шарафутдінова зізнається, що не розуміє, чому так мало жінок доходить до топрівня в “синьо-жовтій” збірній. Спортсменка сподівається, що на наступних Іграх українських плавчинь буде більше.

“Мабуть, дівчат треба більше мотивувати. Я дивлюся на всі країни: там більш-менш однакова кількість чоловіків і жінок, а в нас я тільки одна дівчинка. Але це мені не заважає, і я почуваюся комфортно. Я дуже гарно спілкуюся з хлопцями. Вони завжди поруч, кажуть, що за мене [вболівають]”.

Коли дивитися плавання на Олімпійських іграх-2024

  • Змагання з плавання відбуваються щодня з 27 липня до 4 серпня. Кваліфікація — о 12:00, фінали — о 21:30 (4 серпня старт фіналів — о 19:30).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *