Броварська ДЮСШ з ушу та єдиноборств: історія та головні завдання

Нещодавно в спортивному житті Броварів сталася знакова подія – відкриття першої і єдиної в Україні ДЮСШ з ушу та єдиноборств Броварської міської ради. Для цього було необхідно пройти довгих двадцять п’ять років.  Розглянемо передісторію цієї події.

Бровари – місто спорту. Славу спортивної столиці Київщини та України наше місто завоювало давно і володіє їм по-праву. Тут успішно розвиваються різні види спорту. Вирощено десятки чемпіонів і переможців різноманітних турнірів і змагань найвищого гатунку. Серед них особливе місце посідає ушу – вид єдиноборств, який народився в Китаї. Ушу – офіційний вид спорту, який визнаний Міжнародним олімпійським комітетом. Міжнародна федерація цього виду спорту чекає на визнання ушу, як офіційного олімпійського виду спорту. Є багато цікавих видів єдиноборств, які не є членами міжнародних організацій.

А все почалося в далекому вже 1993 році, коли до рідного міста повертається Олег Чуканов, який ціленаправлено поїхав туди із Броварів для того, щоб вивчати ушу. Там він закінчив Хабаровський педагогічний університет фізичного виховання. В 1991 році, за програмою обміну студентів, Олег Валерійович, навчався в університеті в Китаї, на факультеті Ушу. По поверненні Олег Чуканов зумів домогтися відкриття при ДЮСШ міського спорткомітету відділення ушу. В штаті було всього два тренери, а заняття відбувалися в спортивній залі ЗОШ №2 та підвальному приміщенні п’ятиповерхівки по вулиці Красовсього. Тільки через деякий час тренування були перенесені до СК «Світлотехнік», але на порозі були буремні 90-ті роки і завод, який був власником комплексу, був вимушений його зачинити. І юні майстри ушу були вимушені знову повернутися до школи і підвалів. Скільки зусиль вартувало Олегу Валерійовичу домогтися його відкриття. Для цього довелося докласти просто титанічних зусиль, які на щастя принесли позитивні результати. На допомогу прийшла Броварська міська влада, яка надала велику допомогу у складанні проектної документації з водопостачання, каналазації та подачі тепла і тренування в «Світлотехніку», було на радість всім, поновлено. Пізніше було відкрито зал ушу в приміщенні Будинку дитячо-юнацької творчості школярів (за адресою вулиця Марії Лагунової 18а). Тут проводили свої заняття крім тренерів з ушу, ще й викладачі карате. На жаль заклад переїхав і зал був зачинено, так як там нещодавно було відкрито відновлений дитячий садок.

Олег Чуканов

За ці вже двадцять щість років ушу стало спортивною візитівкою Броварів. Все це завдячуючи титанічній роботі тренерського складу і при повній підтримці і взаємодії Броварської міської влади. Виховано десятки чеміпонів і переможців різноманітних турнірв і змагань найвищого рівня. Серед них особливе місце займає кращий учень Олега Чуканова і броварської школи ушу Андрій Коваль. Він Заслужений майстер спорту, Заслужений тренер України і старший тренер національної збірної з ушу (таолу), чемпіон світу та 9-ти разовий чемпіон Європи.

 

Андрій Коваль

Крім нього це багаторазові чемпіони Європи та світу, Майстри спорту України міжнародного класу Роман Рева та Людмила Темна та багато інших. Отже відділення славиться таким складом: 4 Заслужених тренери України, 1 Заслужений Майстер спорту України, 10 Майстрів спорту України міжнародного класу, 16 Майстрів спорту України, 28 Кандидатів у Майстри спорту спорту України, 35 першорозрядників, 156 спортсменів масових розрядів. Учні відділення котрі успішно закінчили ДЮСШ з вікового цензу є студентами Вищих навчальних закладів фізкультурно спортивного профілю, а саме Київського Національного Університету фізкультури і спорту та Переяслав-Хмельницького педагогічного Університету. 16 колишніх учнів відділення закінчили ВУЗи і на цей час 8 осіб навчається на заочній та денній формі навчання. Також у складі відділення є випускники та учні Броварського вищого училища фізкультури.

 

Також відповідно до всіх вимог до Закону України про фізичну культуру і спорту у 2008 році була створена Навчальна програма для ДЮСШ та спеціалізованих закладів спортивного профілю, затверджена Міністерством молоді та спорту України. Вона була видана в 2009 році, в зв’язку із змінами законодавства щодо ДЮСШ. ЇЇ підготував Олег Валерійович Чуканов – віце-президент СКУ, президент Національної Української федерації ушу, голова Національної Колегії суддів з ушу, Заслужений тренер України, Майстер спорту Міжнародного класу, колишній голова відділення ушу Броварської міської ДЮСШ №2, суддя Міжнародної категорії.

Враховуючи велику кількість дітей та молоді, які займаються  ушу в Броварах (більше 500 чоловік), наявність науково-методичної бази, наявність висококваліфікованого тренерсько-викладацького складу, наявність матеріально-тренувальної бази, наявність високих спортивних результатів виникла нагальна потреба для створення спеціалізованої ДЮСШ з ушу та єдиноборств. І восени 2018 року на черговій сесії Броварської міської ради депутатським корпусом було підтримано рішення про її створення. З січня 2019 року ДЮСШ з ушу та єдиноборств розпочала свою діяльність. Директор – Андрій Коваль. В штаті 12 тренерів.

Андрій Коваль – Заслужений майстер спорту України, Заслужений тренер України, директор ДЮСШ з ушу та єдиноборств Броварської міськради

Олег Чуканов – Майстер спорту України міжнародного класу, Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної кульутри і спорту України.

Олексій Носач – МСУМК, Заслужений тренер України

Артем Суонк – МСУМК

Дмитро Панасюк – МСУМК

Людмила Темна – МСУМК

Роман Рева – МСУМК

Юлія Висовень – МСУМК

Тетяна Чуканова – Майстер спорту України

Олена Біла – МСУ

Вероніка Морозінкова – МСУ

Микола Голобородько – МСУ

 

Заняття проходять в СК «Світлотехнік», спортивних залах ЗОШ №6 та ЗОШ №10. Цього року планується повна реконструкція «Світлотехніка». Для цього закладено в бюджет 26 мільйонів гривень. Керівництво Української федерації ушу, яка має офіційну прописку у Броварах і новоствореного ДЮСШ планує продовжити славні традиції Броварської школи ушу й надалі виховувати чемпіонів!

1 thought on “Броварська ДЮСШ з ушу та єдиноборств: історія та головні завдання

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *