Легкоатлетка Юлія Левченко – про пандемію, форму та виклики 2021

Стрибунка у висоту Юлія Левченко розповіла про свою тренувальну рутину у найгарячіший спортивний період.

– Останнього разу, коли ми з тобою спілкувалися, то говорили про дивний для спортсменів рік. Що змінилося з того часу?

Коли був 2020-й, база на змагальний сезон закладалася ще до початку пандемії. І наслідки минулого року у фізичному плані я відчула зараз. Те, що переживає світ, почала переживати і я. Я перехворіла, це була не важка форма, але випали тренування, були моменти, коли дуже заболіла нога. Ти не можеш об’єктивно оцінити свій стан. Плюс був період, коли між зимовим і літнім сезоном постало питання про вакцинацію.

Левченко Юлія Андріївна — Вікіпедія

Коли ти спортсменка, то не можеш просто зробити щеплення і піти відпочивати. Починається сумбур: щеплення, 2–3 дні вихідних і час їхати на збори. Те саме з другою дозою. Усе разом якось накриває. Це чинники, що додають напруги у без того нелегкий для кожного спортсмена рік.

– Як це вплинуло на твою спортивну рутину за останні пів року? Як зараз проходять тренування?

У нас із тренером є постійне правило: ми готуємося до змагань завжди, тому мені постійно є над чим працювати. Зараз через пандемію трохи розмило спортивні сезони. І тому хочеться все встигнути. Ми щойно повернулися з інтенсиву — і одразу змагання. Усе настільки швидко змінюється і летить, що організм не встигає відновлюватись. Я вперше у такому стані, тому маю заново себе вивчати.

– З чого зараз складається твій день?

Якщо говорити про місяці підготовки, то це сильні навантаження (можливо, я вперше відчувала такі) та повноцінне харчування. День забитий наповну: тренування вранці, вдень та ввечері. Ми додали окремого тренера, що допомагав із фізпідготовкою. Я намагалася себе завантажити максимально. Можливо, це було занадто, але хто не ризикує, той не п’є Red Bull, тому довелося ставити все на карту.

Пін на дошці «Ukrainian beautiful sportswoman»

– Чи є якісь універсальні поради для спортсменів у літній період?

Улітку потрібно звикати до спеки, але при цьому продовжувати тренуватися. Спека виснажує. Навіть мінімальний рух дається складніше, ніж у інші пори року. В основі тренувань зараз розминка, вона може бути динамічна або повільна. Це залежить від стану спортсмена та його планів на тренування.

З приводу режиму загалом: у спеку на тренуванні втрачається багато солей і мінералів, тому просто води буває недостатньо. Якісне відновлення зараз дуже важливе. Коли така спека, ти наче зробив зовсім небагато, але насправді дуже втомився. Важливо прислуховуватися до себе і звертати увагу на можливості організму.

– Як ти вважаєш, у чому найбільша відмінність підготовки до змагань у твоїй дисципліні у порівнянні з іншими?

Порівнювати важко, бо я не знаю особливостей інших видів спорту. Впевнена, що є спільні моменти, якими переймаються всі: кожен хоче бути сильним, реалізованим, усі хвилюються.

Левченко встановила особистий рекорд на матчі Європа – США

– Для деяких видів спорту вивчення стилю конкурентів — важлива частина підготовки. Чи працюєш ти над цим?

У нас неконтактний спорт, я можу вивчати, але чи дасть мені це перевагу — не впевнена. Ми дізнаємося більше одна про одну не навмисно. Перетинаємося на змаганнях одним складом багато років поспіль. Це не вивчення суперника, ти дізнаєшся більше про їхні особистості, про характер людей, що стрибатимуть з тобою, їхній стиль поведінки, стиль стрибків.

– Згадай свої перші змагання про-рівня і свої відчуття зараз, як ти вважаєш, чи з часом стає легше досягати результатів?

Я вірю, що немає межі досконалості. Мені завжди цікаво, що ще можна зробити, спробувати щось нове. Так, іноді це може коштувати результатів або місць, згодна. Тому що іноді експеримент не вдається і доводиться за це платити, але це мій шлях.

Я не впевнена, що стає легше: досвід з’являється, але легше навряд чи стає. Щось нове може виникати, якісь успіхи або проблеми, це, скоріше, схоже на хвилі. Наприклад, коли спортсмен виходить на якийсь рівень, то найчастіше він починає бути суворішим до себе, починає в собі копатися.

– Це погано?

Все добре, коли це в міру. Буває, що починаєш заглиблюватися занадто. Мені здається, що у кожного віку свої питання і завдання. У спортсменів є свої періоди, це вже навіть науково розписано. До кожного періоду розроблені поради і тренування, щоб правильно набувати форми і її утримувати. Спортивну кар’єру можна розкласти по поличках.

Легкоатлетка Юлія Левченко – про прогрес у результатах, травму і без  медальні два метри - Главком

– На якому етапі кар’єри ти зараз? Які досягнення даються найскладніше?

Найскладніше, напевно, не заважати собі. Це найбільший челендж. Я часто починаю вигадувати велосипед, на якому вже їду. Тому для мене найголовніше дати собі можливість робити те, що робиш. Дати собі дорогу. Але це важливо на кожному етапі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *